El Saló Nàutic Internacional de Barcelona tornarà al Port Vell del 14 al 18 d'octubre per mostrar una variada oferta comercial de la nàutica esportiva i d'esbarjo. Hi participaran més de 260 expositors, un 6% més que l'any passat, i s'hi presentaran 80 nous models d'embarcacions. Amb més d'un centenar d'activitats programades, el saló segueix proposant-se obrir-se al gran públic i espera atraure al voltant de 55.000 visitants. El certamen arriba enmig d'un clima de "recuperació del sector a Europa", com ha explicat el director del saló, Jordi Freixas, en roda de premsa. A Catalunya, les matriculacions d'embarcacions van augmentar un 9,3% entre gener i setembre.

La 54a edició del Saló Nàutic incrementa un 11% els metres d'exposició, fins als 54.000 m2 entre terra i aigua. A més de veure les novetats i els expositors, els visitants podran "viure experiències noves" gràcies a les activitats programades, ha subratllat Freixas. El saló se celebra als molls d'Espanya i de la Fusta del Port Vell, on hi haurà la mostra flotant - amb embarcacions a partir dels 8 metres d'eslora- i l'exposició a terra, amb tot tipus de novetats, productes i serveis nàutics que inclouen des d'electrònica i motors fins a pintures, veleries, remolcs i articles de pesca, entre altres. L'entrada val 12 euros i és gratuïta per als menors de 12 anys. L'horari d'obertura és de 10 a 19h.

Entre la vuitantena de novetats que es presenten destaquen la Monte Carlo 6, un creuer a motor de luxe; l'Azimut Atlantis 43, de disseny italià, o la innovadora Sunseeker Predator 57. En embarcacions d'estil tradicionals mediterrani ressalta el Sasga Minorchino 34, un llaüt candidat a Millor Vaixell a Motor Europeu de l'any. I entre les embarcacions a vela sobresurten el Dufour 460 Grand Large i el nou Grand Soleil 46 LC, tots dos seleccionats com a candidats a Veler Europeu de l'Any; així com l'Oceanis 35 i el Jeanneau 54.

Una de les tendències creixents del sector que es veurà també al Saló Nàutic és l'increment de la tecnologia i la connectivitat a bord. Així, el visitant podrà veure pantalles tàctils multifunció, cartes de navegació electròniques, controls remots d'embarcacions, joysticks d'última generació o connexions senes cablejats.

Una travessia nedant a la Nit de la Nàutica

La Nit de la Nàutica, que es farà el divendres 16, és una de les novetats d'enguany. En un aposta per captar l'atenció del gran públic, s'hi faran degustacions, música en viu, desfilades de moda i una travessia nedant per les aigües del port a la nit, entre altres.

El saló tornarà a comptar amb les seves àrees temàtiques, situades al Moll de la Fusta, on es faran la majoria d'activitats. D'una banda, l'àrea Fun Beach aglutinarà productes i serveis relacionats amb els esports nàutics i tindrà una zona de proves amb accés al mar perquè el públic pugui gaudir de sessions d'iniciació a la vela lleugera, canoa, caiac moto d'aigua o pàdel, així com una piscina d'onades per practicar surf. De l'altra, hi haurà l'Espai del Mar, on es faran presentacions de regates, trofeus o premis, i la Marina Tradicional, amb embarcacions clàssiques entre les quals destaca la Sant Rafael, que enguany compleix 100 anys.

Amb l'objectiu d'impulsar la nàutica d'iniciació, entre les novetats d'enguany també destaca la promoció d'un grup d'expositors que, amb la col·laboració del saló, obsequiaran els compradors de petites embarcacions amb un curs per obtenir la Llicència de Navegació.

Les vendes augmenten a Barcelona, Girona i Lleida i cauen a Tarragona

Entre el gener i el setembre es van matricular a Catalunya 830 noves embarcacions, un 9,3% més que en el mateix període de l'any anterior, segons les dades facilitades per l'Associació Nacional d'Empreses Nàutiques (Anen). El major augment, d'un 14,8%, es va veure a la demarcació de Girona, on es van vendre 264 embarcacions entre gener i setembre del 2015. A Barcelona es van matricular 465 noves embarcacions, un 10,98% més que en el mateix període de l'any passat. En aquests 9 mesos, 9 embarcacions es van matricular a Lleida, una més que el 2014. Tarragona va ser l'única demarcació que va veure un descens en les matriculacions, del 9,8%, amb un total de 92 embarcacions venudes de gener a setembre del 2015.

Al conjunt de l'Estat, l'increment va ser del 10,5%, amb 4.150 embarcacions matriculades de gener a setembre. Aquesta és la segona temporada en positiu des de l'inici de la crisi. Les embarcacions que més han augmentat les seves vendes, amb un 30%, són les motos d'aigua.

El mercat del lloguer a Espanya ha crescut un 37,40% de gener a setembre i també ha encadenat dos exercicis en positiu. En total s'han matriculat per a lloguer 485 embarcacions en aquest període.