El programa d'Educació Financera a les Escoles de Catalunya (EFEC) arribarà aquest curs 2015-2016 a 20.000 alumnes de quart d'ESO -450 més que l'any passat- de 300 escoles catalanes. Des que es va posar en marxa el curs 2012-2013, la iniciativa ha triplicat el nombre de participants. Un dels objectius d'aquest curs que acaba de començar és triplicar l'educació financera adreçada als adults, que arribarà a 40 centres. En total, s'impartiran 3.600 tallers amb 600 professors voluntaris en què s'explicaran conceptes com per exemple com funciona una targeta de crèdit o una nòmina. Entre les novetats d'enguany destaca la creació d'un Comitè Assessor Acadèmic i la convocatòria d'un concurs d'infografies.

El programa EFEC engega la seva quarta edició amb novetats i "objectius més ambiciosos", tal com ha explicat el director general d'estudis financers, Josep Soler, durant l'acte de cloenda de la jornada de presentació del programa. El conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, ha demanat que el programa segueixi existint "dins de 10 o 15 anys" i que acabi arribant al 100% dels alumnes. Actualment arriba al 30% de l'alumnat. Per la seva part, la directora general d'Educació Secundària Obligatòria i Batxillerat, Teresa Pijoan, ha remarcat que el programa no només ha crescut quantitativament sinó també qualitativa i ha celebrat que s'ha aconseguit una "distribució territorial equilibrada".

Entre les novetats destaca la creació d'un Comitè Assessor Acadèmic, format per professors de centres escolars participants, tècnics del Servei d'Ordenació Curricular d'ESO i Batxillerat del departament d'Ensenyament i representants de l'Institut d'Estudis Financers (IEF). La funció d'aquest comitè serà principalment la de revisar els continguts pedagògics i proposar noves temàtiques i millores.

D'altra banda, aquest curs per primer cop hi haurà un concurs d'infografies sobre educació financera en el qual podran participar tots els centres docents participants. L'objectiu del certamen és potenciar la creativitat i la innovació en l'àmbit de l'educació financera. Cada escola haurà de presentar un sol projecte, que haurà seleccionat entre tots els treballs elaborats pels seus alumnes a través d'un concurs intern previ. Les infografies es podran fer de manera individual o en grups de màxim dos alumnes. El jurat estarà format per un representant dels departaments d'Economia i d'Ensenyament, de l'IEF, del Banc d'Espanya i de la Comissió Nacional del Mercat de Valors. El lliurament dels premis es realitzarà dins de l'acte de cloenda de la IV edició d'EFEC.

Una altra novetat és el taller '(In)forma't per decidir', que vol destacar el valor de la informació adequada per evitar errors alhora de prendre decisions financeres.

Per una altra banda, aquest curs per primer cop es comptarà amb la col·laboració del Col·legi d'Economistes de Catalunya i de l'Associació Espanyola d'Assessors i Planificadors Financero-Patrimonials. Ambdues entitats aportaran voluntaris als tallers educatius. Així, el nombre total de professionals financers en actiu o jubilats que col·laboraran de manera voluntària en el projecte passaran dels 506 de l'any passat als 600 del curs 2015-2016.