El nou sistema de facturació horària de la llum entra en vigor aquest dijous 1 d'octubre per a aquelles llars acollides al Preu Voluntari per al Petit Consumidor (PVPC) i que disposin d'un comptador elèctric intel·ligent integrat a la xarxa i amb capacitat de mesura a distància. El Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme calcula que més de deu milions d'usuaris es beneficiaran del nou sistema de facturació, mentre que a la resta se'ls seguirà aplicant el model actual, en funció d'un perfil de consum mitjà. Així, el nou sistema no afectarà a tots els petits consumidors d'electricitat fins el 2018, quan el Ministeri preveu que s'hagi renovat els 27 milions de comptadors que funcionen a tot l'Estat.

Les companyies elèctriques han tingut des de l'1 de juliol per adaptar-se al nou sistema i començar a aplicar la facturació horària a tots els seus clients acollits al PVPC. La facturació es realitzarà aplicant al consum real a cada hora, segons el preu horari de l'energia en el mercat majorista d'electricitat. La nova facturació horària és d'aplicació als consumidors domèstics i pimes amb potències contractades fins a 10 kW, acollits al PVPC i que disposin a més d'un comptador elèctric intel·ligent integrat. Anteriorment, s'estimava la distribució horària del consum mitjançant un perfil elaborat per Red Eléctrica.

Amb aquest tipus de facturació, els consumidors domèstics passaran a ser facturats segons el seu consum real en cada hora del dia al preu del mercat d'aquesta hora. El sistema de facturació horària permetrà als consumidors aprofitar els moments de preus baixos de l'electricitat (típicament els caps de setmana o per les nits, quan hi ha menor demanda) per estalviar en la factura. Segons Indústria, Energia i Turisme, fer funcionar els electrodomèstics en les hores de preus més baixos i evitar les hores més cares al migdia o al vespre permetrà abaratir la factura elèctrica.

Els consumidors podran saber per endavant quines hores són generalment més cares que altres i podran conèixer el preu horari exacte de l'electricitat des del dia anterior, que es publicarà diàriament al portal de Red Eléctrica de España (REE). D'altra banda, el titular del contracte podrà consultar a través de la seva empresa distribuïdora la seva corba de consum per a un període ja facturat. A més, s'eliminen les lectures estimades i es preveu que s'evitin errors en les factures.