La campanya de la fruita de llavor ha començat amb bones cotitzacions per als productors. Les primeres cotitzacions de poma Golden i pera conference són al votant d'un 40% més altes que fa un any. El sector, però, continua arrossegant la crisi de preus del préssec i la nectarina que ha deixat molts pagesos sense cobrir els costos de producció. Així ho han assegurat aquest dissabte el sindicat Unió de Pagesos, que ha fet valoració de la campanya de la fruita des de la fira de Sant Miquel de Lleida. Continuen reclamant mesures que frenin l'"abús" que consideren que exerceix la gran distribució així com préstecs bonificats que ajudin a tirar endavant els pagesos que s'han d'endeutar per poder subsistir.

Les cotitzacions a la llotja de Mercolleida són més altes i, a més, no hi ha estocs i s'espera menys producció, per tant, els pagesos confien que es mantinguin preus raonables durant tota la campanya i no passi com amb la fruita d'os, que va començar bé al juny però després els preus es van ensorrar. Per això, des de la Unió de Pagesos continuen reclamant mesures per evitar aquestes crisis.

Campanya "bastant nefasta" de fruita d'os

El responsable del sector de fruita dolça d'Unió de Pagesos, Xavier Gorgues, ha qualificat la campanya del préssec i la nectarina de "bastant nefasta". Malgrat que va començar amb bones cotitzacions i els preus també s'han recuperat una mica al final Gorgues assegura que "el gruix de la campanya al juliol i l'agost no ha permès cobrir costos i molt menys hem pogut amortitzar les inversions que hem estat fent durant els últims anys".

Segons el sindicat, en fruita d'os els preus marcats per Mercolleida mostren una lleu recuperació del preu respecte l'any passat, però entre un 15% i un 30% per sota la mitjana 2009-2013. Això, havent esgotat els 38,4 milions de quilos destinats a retirada de la producció i havent tingut una pèrdua de producció per danys climàtics -sobretot per la gran pedregada del 31 de juliol- d'uns 140 milions de quilos. "La gran distribució va oferir preus ridículs pels calibres petits, per sota de costos de producció, i aquí es veu clarament que el pagès que només té fruita d'os ha quedat clarament arruïnat", ha afirmat Gorgues.

UP calcula que les pèrdues del sector productor fruiter a Catalunya a causa del veto rus i de la crisi de preus del préssec i la nectarina de l'any passat van ser de 88,83 milions d'euros, segons les darreres dades de Renda Agrària del 2014 del departament d'Agricultura.

UP reclama posar en marxa el 'mecanisme d'extensió de norma'

Aquesta situació fa que des de la Unió de Pagesos es torni a reclamar a Brussel·les que posi en marxa en 'mecanisme d'extensió de norma'. Segons el sindicat, per garantir que a fruita es pugui liquidar per sobre de costos de producció cal que hi hagi grans acords del sector que siguin d'obligat compliment. Per poder fer això, existeix aquest mecanisme, que vol dir que si més del 50% dels pagesos i més del 60% de la producció es posen d'acord poden fer obligatori aquell acord a tothom.

Gorgues ha destacat com a prioritats que es pugui acordar retirar la fruita de calibres baixos "perquè la gran distribució ja no pugui fer ofertes desastroses" o posar-se d'acord per comprar fitosanitaris a preus més baixos. També acords sobre quants paraguaians poden plantar més sense obtenir un excés d'oferta en el mercat, o separar el producte amb nivells de sucre major per a consum intern i fomentar-ne el consum, etc.

Més promoció del consum i préstecs bonificats

Unió de Pagesos també fa reclamacions al ministeri d'Agricultura, sobretot pel que fa a més promoció del consum i préstecs bonificats. El sindicat recorda que Espanya és el segon productor de fruita europeu amb 1.100 milions de quilos per darrera d'Itàlia (1.300 milions). I, mentre a Itàlia consumeixen 22 quilos de préssecs, nectarines i paraguaians per càpita a l'any i continuen apostant per la promoció del seu producte tot i consumir el 75% del que produeixen, a Espanya se'n consumeixen només 4 quilos per càpita i any i s'exporta més del 70% del que es produeix. Per tant, el problema del préssec i la nectarina és un problema, asseguren, essencialment espanyol.

En aquest sentit, Unió de Pagesos demana més compromís i una defensa més aferrissada dels productors a la ministra d'Agricultura davant les institucions europees, sobretot pel que fa aquelles mesures que no tenen efecte pressupostari i, per tant, haurien de poder ser executades tan sols si hi ha voluntat política. El sindicat considera que s'hauria d'apostar per un pacte entre l'administració i el sector per fer campanyes de promoció amb l'objectiu d'incrementar el consum intern de fruita.

Unió de Pagesos també va demanar a la ministra, en la reunió mantinguda dijous passat en el marc de la Fira Agrària de Lleida, que cal establir mesures, que depenen del Ministeri, per facilitar que cap pagès de la fruita hagi de plegar. Per això, cal articular préstecs de campanya amb interès 100% bonificat, i pagar els costos dels estudis i avals de refinançament del deute de per als pagesos que estan en una situació de crisi. A més, cal adequar la fiscalitat dels pagesos de la fruita que tributen a mòduls per tal que no paguin més dels que els pertoqui a Hisenda.

Millors perspectives per a la fruita de llavor

El sindicat ha facilitat també dades referents a poma i pera ara que estem a l'inici d'una nova campanya d'aquestes varietats. La collita 2014, comercialitzada al llarg d'enguany, ha tingut una caiguda de preu en torn al 40%, d'acord amb les dades recopilades de Mercolleida per la poma golden respecte a la collita 2013. Les dades d'inici de campanya de golden mostren, però, una recuperació del preu; Mercolleida va cotitzar la setmana 38 (la del 17 de setembre) a un preu de entre 0,38 i 0,42 euros/quilo, el que suposa un 36% més que l'any passat. A més, les càmeres estan buides de poma, hi haurà menys producció de l'esperada inicialment, i hi ha quota de retirada sense usar (7,6 milions de quilos per a poma i pera, i només se n'ha gastat un 2%) pel veto rus. Per tant, "no s'entendria, per raons de mercat, el manteniment d'uns preus enfonsats. Però amb el préssec i la nectarina els pronòstics d'inici de campanya eren els mateixos", recorden.

Pel que fa a la pera, les primeres cotitzacions de la varietat conference a la llotja de Mercolleida, de 0,60 euros/quilo, mostren una recuperació del preu respecte l'any passat (un 41% més), que es cotitzava a 0,43 euros/quilo i, també, per sobre de 0,51 euros/quilo, que és la cotització mitjana registrada a Mercolleida del 2009-2013 a inicis de campanya (setmana 37 i 38).