El ministeri d'Hisenda ha dictat una resolució de prudència financera que estableix un límit en els avals que poden autoritzar les autonomies. Així, l'import nominal dels avals autoritzats per l'autonomia a 31 de desembre i els previstos per a l'exercici següent no podran superar l'1,5% del PIB de cada autonomia, a menys que l'executiu espanyol autoritzi de manera extraordinària superar aquest límit. A més d'aquest límit global, Catalunya i la resta d'autonomies precisaran una autorització del Consell de Ministres cada cop que hagin d'autoritzar un aval superior a 25 milions d'euros o al 0,1% del PIB de l'autonomia.

Els actius financers afectats per la resolució són, segons un comunicat del ministeri d'Hisenda, els que porten els "riscos més significatius per a la sostenibilitat de les finances de les autonomies", com les accions i participacions al patrimoni net de les entitats, els préstecs concedits o l'adquisició dels títols de deute.

Si l'autonomia incompleix l'objectiu de deute públic, la variació neta d'actius financers durant aquell any o el següent no podrà ser positiva mentre persisteixi l'incompliment. Per garantir-ho, s'estableixen diverses actuacions de seguiment i control. Així, la Secretaria General de Coordinació Autonòmica i Local podrà autoritzar certes operacions de préstec i l'adquisició de certs actius financers quan existeixi risc de superar els límits establerts. A aquests efectes es valorarà el greu de compliment de les regles fiscals de l'autonomia en qüestió i el seu període de pagament a proveïdors.

A més, s'estableix un límit global d'avals per cada entitat local que no podrà ser superior al 30% dels seus ingressos corrents liquidats en l'exercici anterior. També s'estableix un límit per cada operació individual d'avals del 15% dels seus ingressos corrents. Per formalitzar avals superiors a aquests límits caldrà també l'autorització administrativa prèvia de l'administració pública que tingui atribuïda la tutela financera de les entitats locals en qüestió.