La planta de Font Vella a Sant Hilari Sacalm preveu créixer en producció i embotellar més de 344 milions d'ampolles aquest 2015. Per una banda, perquè el consum es recupera després d'anys de crisi (aquest primer semestre, el sector ha crescut un 3%). Però també perquè els nous formats i sabors que la marca ha tret els darrers anys han ajudat a impulsar les vendes. Entre els de més èxit hi ha les ampolles de 33 centilitres dirigides a infants. S'etiqueten amb imatges de superherois o de l'univers Disney, van sortir al mercat al gener i ja han arribat a un milió de llars de tot l'Estat. Font Vella és líder al sector i cada dia, des de la planta de Sant Hilari, en surten més d'un centenar de tràilers.

La planta embotelladora de Font Vella a Sant Hilari Sacalm forma part del grup Danone. Construïda l'any 1966, actualment dóna feina a unes 200 persones (de les quals, 121 treballen a la fàbrica i la resta són personal indirecte).

Les instal·lacions compten amb vuit línies d'envasat, de les quals set són per a ampolles de plàstic (les conegudes com a PET) i la restant, per a vidre. En total, des de Sant Hilari Sacalm s'envasen fins a deu formats diferents d'aigua (que van des dels més petits, de 25 centilitres, fins a les garrafes de 6,25 litres).

Tota la producció que surt de la planta és exclusivament aigua mineral natural. Tot i que sota el paraigües de Font Vella també es comercialitzen altres productes (el Sensación i el Levité), que incorporen aromes o sucs de fruita, aquests s'envasen en altres fàbriques del grup Danone.

L'aigua que s'embotella a Sant Hilari Sacalm s'extreu a 150 metres de profunditat, on s'hi ha estat filtrant durant quinze anys. Des dels pous de captació, i a través de canonades d'acer inoxidable, s'envia l'aigua fins a la fàbrica.

La planta de Font Vella, des d'on cada dia s'hi fan més de 300 controls de qualitat, cobreix tot el procés de fabricació i envasat. És a dir, que a més d'embotellar l'aigua, des d'aquí també es converteixen les proformes de plàstic en ampolles o garrafes i, un cop s'han omplert, se'n gestiona l'expedició.

De mitjana, des de la planta de Font Vella, cada dia en surten entre 100 i 110 tràilers carregats amb aigua. L'any passat, la fàbrica de Sant Hilari va embotellar 344 milions d'ampolles. Una xifra que aquest any es preveu superar, perquè el consum s'està recuperant després d'anys de davallades a conseqüència de la crisi.

"Només durant el primer semestre, el sector de les aigües minerals ha crescut un 3% arreu de l'Estat; i dins d'aquest, Font Vella també manté una tendència positiva i es manté líder al mercat", explica el seu director industrial, Javier Guerra. El director també concreta que, al costat de la recuperació del consum, el fet que aquest estiu hagi fet calor també ha ajudat a incrementar vendes. "No s'ha d'oblidar que l'aigua és un producte estacional", precisa.

2,5 MEUR d'inversió

L'any passat, la planta de Sant Hilari Sacalm va rebre 2,5 milions d'euros (MEUR) d'inversió en processos industrials. Unes quantitats que, entre d'altres, Font Vella ha destinat als dos nous dissenys que ha llançat aquest 2015. El primer és una ampolla que homenatja els orígens de la marca i el segon és un etiquetatge pensat exclusivament per a nens.

Aquestes ampolles, totes de 33 centilitres, van sortir al mercat al mes de gener. La novetat és que a les etiquetes hi incorporen dibuixos del món Disney (sobretot, de 'Frozen') o bé de superherois (com Iron Man o el Capità Amèrica).

El nou disseny ha tingut molt bona acollida al mercat i també ha ajudat a incrementar vendes. De fet, només en mig any, Font Vella subratlla que les ampolles, batejades, com a Font Vella Kids, han arribat a un milió de llars d'arreu de l'Estat. I que, dins el creixement del sector, només aquestes ampolles n'han representat el 6,3% del global.