Un estudi encarregat pel Govern alerta que si l'Aeroport de Girona baixa dels 2 milions de passatgers anuals tindrà repercussions negatives per a l'economia gironina. Segons les dades d'Aena, aquesta situació es podria donar a finals d'any, ja que durant el primer semestre han passat per les instal·lacions de Vilobí d'Onyar poc més de 750.000 persones. El delegat del Govern, Eudald Casadesús, assumeix que aquest hivern "l'aeroport tocarà fons" però afirma que tenen bones perspectives per al 2016. També reconeix que va existir el risc que l'aeroport tanqués durant l'hivern passat perquè Ryanair es va plantejar de deixar de volar durant uns mesos però que van poder-ho evitar.

La delegació del Govern a Girona va encarregar un estudi per analitzar l'impacte econòmic de l'aeroport. L'informe apunta que l'aeroport contribueix a l'economia gironina sobretot des de la vessant turística i marca com a llindar òptim els dos milions de passatgers. És a dir, si l'aeroport baixa d'aquesta xifra, l'economia del territori se'n ressentirà.

Aquesta és una de les principals conclusions d'aquest informe, que ha donat a conèixer el delegat del Govern, Eudald Casadesús. El Govern dóna per fet que l'aeroport tocarà fons aquest hivern. De fet, les dades d'Aena així ho apunten: durant el primer semestre han passat per la terminal 754.984 passatgers. Si aquesta projecció es fa fins a finals d'any, vol dir que l'aeroport podria tancar el 2015 a l'entorn dels 1,5 milions de passatgers.

Optimistes per al 2016

Casadesús ha subratllat que treballar amb l'horitzó de mantenir els 2 milions de passatgers és un objectiu que es marquen. El delegat es remet a aquest estudi i afirma, a més, que han detectat que les persones que volen per primer cop declaren la intenció de tornar-hi. L'informe també confirma que l'àrea d'influència de l'aeroport és, a banda de les comarques gironines, la Catalunya del Nord, les comarques centrals i el Maresme. "Els 5 milions que teníem el 2008 era una xifra irreal, si mantenim els 2 milions és un bon registre i no afecta negativament l'economia del territori", ha declarat.

"Ara estem molt a tocar del llindar que marca l'estudi però som optimistes per al 2016", ha manifestat el delegat. Són diversos els aspectes que fan que el Govern tingui esperances en remuntar la situació de l'aeroport.

Per una banda, confirma que les negociacions amb la companyia gironina Flyinfiniti continuen endavant per tal de rescatar el vol Girona-Madrid. L'aerolínia -creada expressament per a fer aquesta connexió- treballa amb la intenció d'oferir els primers vols a partir de finals de setembre. La idea inicial era oferir dues connexions diària entre setmana i una els caps de setmana amb preus que ronden els 250 euros. La companyia ja ha adquirit un avió de 100 places. "Veiem que és un projecte sòlid però no pots dir blat fins que està al sac i ben lligat", comenta amb cautela Casadesús.

Per una altra banda, el delegat recorda que a partir del maig del 2016 s'incorpora una nova companyia a l'aeroport. Es tracta de Jet2.com que oferirà connexions amb Glasgow, Manchester i Newcastle. I Casadesús també apunta que Ryanair s'ha compromès a incrementar les connexions des de Girona a partir de l'any vinent tan bon punt comenci a rebre els nous avions que té encarregats.

Eviten el tancament de l'aeroport

El delegat del Govern a Girona ha reconegut que van haver d'intercedir perquè va haver-hi una "amenaça real" que l'aeroport es tanqués completament durant l'hivern passat. Segons ha explicat, Ryanair es va arribar a plantejar deixar de volar durant uns mesos des de Girona però, gràcies a les negociacions, es va poder evitar. L'aeroport gironí té una gran dependència d'aquesta companyia, que opera pràcticament la totalitat dels vols.

Casadesús ha afirmat que res fa pensar que aquesta situació es pugui repetir aquest hivern.