Moguts per la passió pel surf i els esports de taula en general, Irina Arché i Enric Deusedas van crear, fa tres anys, Nohakota Boards, una empresa dedicada al disseny i fabricació de taules de longboard i skimboard que compta amb un gran valor afegit que les diferencia d'altres marques: tots els seus productes es fabriquen a mà de forma artesanal amb materials ecològics i sostenibles, exclusivament. Sota el lema "sigues únic", a Nohakota no hi ha dues taules iguals. Cada peça està personalitzada al rider segons les seves necessitats i característiques. Tot i així, també disposen de taules en estoc amb dissenys predeterminats per a aquells més indecisos.

Aquesta filosofia de surfejar el món sense malmetre el medi ambient va portar aquests joves emprenedors empordanesos a buscar materials ecològics per crear les seves taules. Nohakota Boards treballa amb el bambú (material molt resistent i flexible) com a matèria primera, però la clau per poder crear un producte sostenible és la combinació de fibra de basalt i eco resina. "La idea de fer surf sense malmetre l'entorn és la nostra principal filosofia de vida i treball. Després de tres anys d'investigació en la recerca de materials sostenibles, vam crear una nova manera de fer taules úniques, resistents i diferents de la resta del mercat", explica la Irina. És per això que podem dir que Nohakota són pioners en aquest sistema de producció en el seu sector. Empreses de la talla de Burton comencen tot just ara a incorporar aquests materials en alguna de les seves línies de taules. Dins de la seva oferta de productes, inclouen també quilles per a taules de surf de diferents modalitats.

Aquesta firma empordanesa col·labora amb il·lustradors locals a l'hora de dissenyar la seva línia de taules, cada un amb el seu propi estil, donant la possibilitat als compradors de customitzar les seves peces al gust del consumidor.

Podem trobar treballs realitzats per dibuixants com La Wäwä, Rulo13 o Belén Ortega lliscant pels carrers i platges de diferents punts del planeta (la filosofia de Nohakota ha arribat a diferents punts del mapa com el Marroc, França, les Illes Canàries, Dubai i Austràlia). No és d'estranyar, doncs, que algunes de les seves creacions acabin penjades a la paret com si fossin un quadre.

«Slidepark»

L'equip Nohakota dedica part del seu temps a fer classes a nens per estimular la pràctica del longboard (esport molt semblant a l'skateboard original, però amb una taula més llarga) i l'skimboard (modalitat de surf que es practica a la vora del mar), i aquest any han incorporat un nou element al seu propi casal itinerant: un slidepark. Es tracta d'una estructura mòbil inflable que s'omple amb un pam d'aigua tot simulant la vora del mar on es practica habitualment l'skimboard. Amb aquest projecte, Nohakota intenta acostar aquest esport a totes les persones sense distingir ni l'edat o si vius lluny de la platja. L'slidepark és una activitat innovadora, mai feta a la comarca i que poden contractar (contactant via mail) càmpings, casals, festes privades, i ajuntaments, entre d'altres.

Nohakota Boards no és només una empresa, és tota una forma de vida dedicada a l'esport i la sostenibilitat de l'entorn. "Pretenem difondre una altra manera d'entendre els esports de taula vinculada a la conservació del medi ambient", comenten aquests joves emprenedors empordanesos.