El Departament de Territori i Sostenibilitat ha instat els promotors de parcs eòlics a canviar les balises lluminoses nocturnes per altres de menys impacte sobre l'entorn. A Catalunya hi ha més de 200 aerogeneradors que generen molèsties a les persones per enlluernament i que caldria substituir, tot i que el Govern n'ha identificat 175 de prioritaris. Des del 2010 la normativa de l'Agència Estatal de Seguretat Aèria (AESA) ja preveu que la llum que indica l'altura i posició dels aerogeneradors pot ser vermella fixa, la de menys impacte, però els construïts anteriorment i d'altura superior a 100 metres se senyalitzaven amb llum blanca o vermella intermitent, que pot provocar afeccions ambientals.

Per abordar la problemàtica, la directora general de Qualitat Ambiental, Assumpta Farran, s'ha reunit aquesta setmana amb els promotors de parcs eòlics amb l'objectiu de treballar en la substitució progressiva d'aquestes balises nocturnes. A Catalunya hi ha més de 200 aerogeneradors que generen molèsties a les persones per intrusió lumínica i enlluernament i que caldria substituir, tot i que el Govern n'ha identificat 175 de prioritaris. A més, la combinació dels diferents tipus de llum, vermella fixa, vermella intermitent i blanca intermitent que sovint es veuen alhora des de diversos punts del territori generen un efecte de desendreça lluminosa que cal corregir.

Aquesta trobada ha tingut lloc just un any després que les diferents parts assumissin el compromís de treballar plegats i on l'administració es va comprometre, segons ha apuntat el Departament, a desenvolupar tots aquells aspectes que preocupaven el sector eòlic, com identificar els punts del territori on calia fer la intervenció més immediata i quantes balises i de quins tipus pertanyien a cada parc; sol·licitar a AESA la possibilitat d'apagar algunes balises pel propi efecte suma amb altres aerogeneradors i modificar les balises dels més de 200 aerogeneradors que generen més impacte per tal que totes siguin vermelles fixes, i finalment també aprovar una línia d'ajuts per tal que les inversions necessàries no recaiguin totes en el sector eòlic.

Un any després, la directora general de Qualitat Ambiental s'ha tornat a reunir amb les principals empreses del sector -Acciona, EDP Renovaveis, Electra Mestral, Enervent, Eòlica del Perelló, SL, GNRF i altres, Iberdrola, Parc Eòlic Coll del Panissot, SL i Tarraco Eólica- per exposar-los que tots els compromisos adquirits pel Govern s'han acomplert satisfactòriament i que a hores d'ara "les prioritats d'intervenció són clares", segons Farran, i la línia d'ajuts ja està publicada.

Punts on cal fer actuacions prioritàries

Les zones prioritàries que ha identificat el Govern són l'Anoia on operen 58 aerogeneradors i cal canviar-ne 35, a la Conca de Barberà/Urgell on Operen un total de 73 aerogeneradors i se n'hauran de modificar 38 i la terra Alta, amb 107 aerogeneradors i cal modificar-ne 102.

Farran també ha confirmat que AESA ha acceptat les modificacions proposades per la Generalitat i que el Decret per endreçar definitivament el sector està en el seu tràmit final.