Aquest dilluns han començat les retirades de fruita de pinyol del mercat per destinar-les a sucs a beneficència sol·licitades pel sector i que van ser aprovades el passat 7 de juliol pel Ministeri d'Agricultura amb una quota de 20 milions de quilos. Des d'Afrucat, l'Associació Empresarial de Fruita de Catalunya, esperen que amb aquesta mesura els preus millorin al llarg de la setmana. Malgrat el bon inici de la campanya de la fruita amb bons calibres i uns preus normals pel mercat, la setmana passada hi va haver una caiguda en picat per sota dels 44 cèntims el quilo de fruita de pinyol, motivada per les directrius de les grans operadors de distribució.

Segons Manel Simon, director d'Afrucat, aquesta quota amb ''pagament amb espècies'' va a càrrec del programa operatiu de les empreses però se li ha d'afegir que a partir de l'1 d'agost serà possible finançar la retirada de fins a 38,4 milions de quilos de fruita addicionals, que atorga Brussel·les amb la publicació d'un reglament i un pressupost extraordinaris. Tot això, ha de permetre que no s'efectuïn vendes de producte confeccionat per sota dels 65 cèntims d'euro, segons Simón.

Simón ha afegit que cal recordar que la situació és millor que la de l'any passat, ja que enguany les temperatures són més elevades i motiven al consum de fruita, no hi ha estocs i tampoc s'estan solapant les zones de producció. També ha destacat que la passada campanya només es va disposar d'una quota de 13 milions de quilos per a la transformació en sucs a beneficència i que no va ser efectiva fins a meitats del mes d'agost.

Enguany, gràcies a la previsió i a les negociacions prèvies a l'inici de la campanya amb el Ministeri i la Comissió Europea, les mesures extraordinàries arribaran a temps i seran universals, sense limitacions ni de volum ni econòmiques. Aquest dilluns les empreses fructícoles catalanes ja han començat les primeres retirades de préssecs i nectarines per a suc per a beneficència. El destí immediat d'aquesta fruita seran les principals industries transformadores que en el cas de fruita catalana són Indulleida, Nufri i Zucasa.

Elecció dels càrrecs de la nova Junta Directiva d'Afrucat

La reunió de la junta directiva d'Afrucat d'aquest dilluns ha comptat amb l'elecció de diferents càrrecs per als propers anys. Així, s'ha nomenat Vicente Yepes Vargas, de Viyefruit-Alcarràs com a nou president; Francesc Torres, d'Actel-Lleida, com a vicepresident; Sebastià Escarp, de Fruits de Ponent, com a tresorer; i Joan Serentill, de Fruilar-Lleida, com a secretari.

La junta ha apostat per una opció continuista en que la majoria de càrrecs actuals, que van ser triats fa 2 anys, completarien un mandat sencer de 4 anys. Passats aquest període, la mateixa junta ha acordat que triaria un nou president per als següents dos anys.

La reunió de la Junta Directiva ha comptat amb la presència del nou conseller d'Agricultura, Jordi Ciuraneta, que ha destacat la tasca d'Afrucat com a referent del sector fruiter i s'ha mostrat totalment partidari d'anar de la mà amb l'associació en la consecució de les seves línies prioritàries d'actuació: nous mercats, innovació i promoció.