Per primer cop des del 2008, a l'inici de la crisi, la despesa mitjana en consum de les llars catalanes va registrar el 2014 un increment en el comportament de llar familiar agregada i en la despesa per persona, amb un creixement de l'1,6% en relació amb el 2013. La despesa mitjana en consum de les llars va ser de 29.778 euros i d'11.970 euros per persona, amb un increment de l'1,6%. La despesa destinada a la compra de productes de primera necessitat (aliments, begudes no alcohòliques, vestits i calçats) es va reduir l'1,6% mentre que l'adquisició de béns i serveis com compres en el sector de la salut o l'educació va créixer el 6%, cosa que va compensar la caiguda de béns de primera necessitat.

La despesa mitjana en béns de primera necessitat es va situar en 16.575 euros per llar i 6.663 per persona, que representa un 1,6% menys que al 2013.

Les llars catalanes van destinar el 55,7% del total de la seva despesa a béns i serveis de primera necessitat, és a dir a aliments i begudes no alcohòliques, articles de vestir i calçat, i despeses de l'habitatge com serveis bàsics (aigua, electricitat, gas...), mobiliari, equipament entre d'altres.

En relació amb la resta de béns i serveis, la despesa mitjana de les llars catalanes va ser 13.203 euros, xifra que representa un augment del 6% en relació amb l'any anterior. El major augment de despesa va estar relacionat amb la salut (13,3%), seguit del d'educació, i lleure, espectacles i cultura. L'únic grup que va disminuir en aquesta cistella va ser els de les begudes alcohòliques i el tabac (-4,9%).

Des de l'any 2006, just abans de la crisi, en relació amb la quantitat consumida dels productes alimentaris, els canvis més notables es troben en la llet (amb una reducció de 41,3 litres per llar) i les fruites (amb una reducció de 24,4 quilos per llar).

En canvi, s'observa un augment del consum dels productes derivats del sucre, confitura, xocolata i confiteria, així com el d'ous. El 2014, les llars catalanes van consumir una mitjana de 224,7 quilos de verdures, hortalisses i llegums, 199,9 quilos de fruita, 162,5 quilos de pa, pastes i cereals, 121,8 quilos de carn i 49,4 quilos de peix i marisc.

Pel que fa als làctics, el consum mitjà es va situar en 144,8 litres de llet, i 77,6 quilos de iogurts, formatges i altres productes. Altres productes destacats van ser els ous, amb 25,1 dotzenes de mitjana, i 9,3 quilos de cafè, infusions i cacau. Quant a les begudes no alcohòliques, se'n van consumir uns 414,3 litres de mitjana, i les begudes alcohòliques 75,3 litres.

Un consum similar a la UE

En relació amb la despesa mitjana europea el consum de béns i serveis de primera necessitat de les llars catalanes és similar a la mitjana de la Unió Europea . La proporció de la despesa en consum destinada a béns i serveis de primera necessitat a Catalunya era similar a la de la mitjana de la Unió Europea al 2010, darrer any de què es disposa de resultats comparatius.

En el conjunt dels 28 països que configuren la UE, la proporció de despesa en consum en béns de primera necessitat era de 54,9%, mentre que a Catalunya era de del 55,8%. Bulgària, Croàcia, Polònia i Itàlia són els que destinen proporcionalment més despesa a aquest tipus de béns i serveis, mentre que Finlàndia i el Regne Unit són els que menys n'hi dediquen.