El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, i el conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, han presentat aquest dijous un pla per fomentar el turisme de natura als espais naturals protegits (ENP) del país. L'objectiu del programa és posicionar Catalunya com a referent de l'ecoturisme a la regió mediterrània a l'horitzó 2020, a partir de posar en valor i conservar els atractius naturals i culturals i del desenvolupament local del territori. La iniciativa s'emmarca en el Pla estratègic de turisme de Catalunya 2013-2016 i pretén oferir experiències "d'alta qualitat" als visitants, atraure turistes propers i llunyans i fomentar la cooperació entre els gestors dels ENP i els agents turístics.

La presentació d'aquest pla coincideix amb la celebració aquest 2015 de l'Any del Turisme Interior i de Muntanya, que té com a reptes principals potenciar i promoure l'oferta turística catalana de les comarques de l'interior per aconseguir un reequilibri territorial dels fluxos turístics i de la riquesa que generen. La iniciativa també pretén ajudar les petites i mitjanes empreses d'aquests territoris en la promoció, difusió i comercialització de la seva oferta, serveis i propostes turístiques i apostar per la diversificació de productes, potenciant aquells que poden desestacionalizar el turisme.

El pla proposa 50 actuacions a curt i mig termini per impulsar i consolidar el turisme de natura a Catalunya, un producte amb una demanda a l'alça. La mesura més immediata és el llançament d'una campanya específica de promoció. A partir del mes d'octubre, es durà a terme una campanya de promoció dirigida principalment als nuclis urbans de Catalunya, Espanya i sud de França. La iniciativa està valorada en mig milió d'euros i, sota l'eslògan 'Catalunya és casa teva', se centrarà especialment en suports en línia, xarxes socials i publicitat exterior (opis i lones de gran format), premsa i revistes de viatges.

També es preveuen accions especials a canals temàtics i de viatges i es crearà un espai específic al 'microsite' de campanya. Els principals objectius d'aquesta campanya són motivar els usuaris a gaudir activament de la natura de forma respectuosa amb l'entorn i les poblacions locals, tot donant-los a conèixer les diferents opcions que ofereixen els espais naturals.

El Govern també crearà la Taula de l'Ecoturisme, un ens que neix "per sumar els esforços" del sector privat i de les administracions públiques implicats perquè l'ecoturisme català esdevingui una oferta de prestigi i de referència. Segons el Govern, "l'objectiu principal de la Taula és treballar amb la màxima cooperació i coresponsabilitat publicoprivada en la millora de la competitivitat ecoturística del territori en tots els àmbits".

Els consellers valoren positivament fomentar el turisme als espais naturals

Durant la presentació del pla, el conseller Vila ha recordat que Catalunya té grans atractius turístics, però que també ha de promocionar els seus actius naturals. El conseller de Territori ha assenyalat que es tracta de "posar en valor" els espais naturals del país i fomentar que s'hi puguin desenvolupar activitats turístiques. "És una excel·lent notícia", ha celebrat Vila. Com a exemple, el titular de Territori ha posat "l'alineació" entre els agents promotors del futur Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser amb els de la Vall de Núria.

Per la seva banda, el conseller Puig, ha valorat positivament el pla, especialment en un país "amb equilibris fràgils" entre el desenvolupament econòmic i la conservació del territori. El conseller ha recordat que Catalunya té un 30% del territori amb algun tipus de protecció i que això casa amb l'aposta del Govern per fer una aposta turística de qualitat. Puig ha assenyalat que això permet a Catalunya rebre 21 milions de turistes sense "fagocitar" els seus recursos naturals.

L'acte de presentació d'aquest pla també ha comptat amb la participació del secretari d'Empresa i Competitivitat, Pere Torres, de la directora general de Turisme, Marian Muro, i de la directora general de Polítiques Ambientals, Marta Subirà.