El president del Consell Europeu, Donald Tusk, ha anunciat que els líders de l'eurozona han arribat a "un acord unànime" per iniciar les negociacions per al tercer rescat en favor de Grècia.

"Hem acordat en principi que estem preparats per començar la negociacions de portar un programa al Mecanisme europeu d'Estabilitat (MEDE), el que en altres paraules significa continuar el suport a Grècia", ha dit Tusk en roda de premsa al final del Consell.

Poc abans i mitjançant sengles missatges a Twitter els primers ministres de Bèlgica, Luxemburg i Malta han informat que després de gairebé 17 hores de maratonianes negociacions, els líders han arribat a un acord amb el primer ministre de Grècia, Alexis Tsipras, sobre el pla de reformes que posarà en pràctica immediatament a canvi d'iniciar les converses per a aquest tercer rescat, que se situaria al voltant dels 82.000-86.000 milions d'euros.

"Acord", ha assenyalat el primer ministre belga, Charles Michel, en aquesta xarxa social sense precisar el contingut del pacte entre Grècia i els altres països de la zona euro, i el seu homòleg luxemburguès, Xavier Bettel, el país del qual exerceix aquest semestre la presidència de torn de la Unió Europea (UE), ha escrit que "després de 17 hores de negociacions hem tancat un acord. Europa és fort".

"Europa ha decidit un full de ruta. Ara tot depèn de la seva implementació", ha afegit el primer ministre estonià, Taavi Roivas, també a la mateixa xarxa social.

Grècia i els altres 18 socis de l'euro han negociat durant 17 hores un compromís per començar ja les negociacions d'un multimilionari tercer rescat en favor d'Atenes, encara que de forma prèvia haurà de tenir el vistiplau del Parlament hel·lè i d'altres cambres nacionals.

Durant les negociacions, Alemanya i la seva cancellera Angela Merkel, igual que altres països afins a l'ortodòxia econòmica, van intensificar la pressió perquè Grècia acceptés unes propostes que van més enllà de les que el poble hel·lè va rebutjar en el referèndum de diumenge passat.

Atenes ha acceptat algunes de les mesures que abans rebutjava, incloent les d'aprovació i implementació tan immediata com dimecres que ve.