Segons el sindicat agrari JARC, les altes temperatures reduiran fins un 70% la producció de mel de primavera a Catalunya. Tot i que el sector a les comarques gironines encara no ha quantificat quina pot ser l'afectació, sí reconeixen que l'onada de calor està afectant greument l'activitat de les abelles. Segons Marc Rodríguez Arumí, d'Abellaires Empordanesos, el principal problema és la manca d'aigua, que n'incrementa la mortalitat, i el fet que les abelles no poden treballar durant les hores centrals del dia. "Les abelles treballen durant les hores de sol, però amb temperatures fregant els 40 graus deixen de fer-ho aproximadament entre les 11 del matí i les cinc de la tarda", explica.

El president d'Apicultors Associats de Girona, Àngel Noguer, explica que és molt difícil quantificar l'afectació de l'onada de calor a la producció de mel al conjunt de la demarcació de Girona perquè les abelles "no treballen igual a la muntanya que al costat del mar", per exemple. Amb tot, afirma que les altes temperatures de les darreres i setmanes i les que s'esperen afectaran, i molt, la producció de mel. Les principals amenaces, afegeix, són la manca d'aigua i el fet que la calor evapori el nèctar de les plantes.

Marc Rodríguez Arumí, d'Abellaires Empordanesos, explica que ja fa dies que ha d'omplir dipòsits d'aigua als abellers que no compten amb fonts naturals al voltant com basses o rieres. En aquest sentit, apunta que un abellar de 30 ruscos consumeix diàriament uns 15 litres d'aigua i que si les abelles no hi tenen accés la "mortaldat es dispara".

Una altre de les afectacions de les altes temperatures és que les abelles deixen de produir durant les hores centrals del dia. Normalment, treballen durant les hores de sol; és a dir, s'hi poden a quarts de sis del matí fins les nou del vespre. Amb temperatures com les d'aquests dies, explica Rodríguez Arumí, les abelles deixen de treballar entre les 11 del matí i les cinc de la tarda perquè han de mantenir els ruscos per sota dels 35 graus perquè no es morin les cries.

Mantenir la temperatura dels ruscos, precisament, és un dels factors que fan baixar dràsticament la productivitat. Per mantenir la temperatura per sota dels 35 graus, les abelles creen un corrent d'aire amb les ales que els obliga a consumir mel per mantenir l'energia. Una mel que no recolliran els productors i, que en funció de com evolucioni l'estiu, hauran de deixar als ruscos perquè les abelles passin l'hivern.

Per últim, Rodríguez Arumí, recorda que amb nivells alts de risc d'incendis els apicultors no poden treballar als abellars perquè tenen prohibit encendre els fumadors que utilitzen per adormir les abelles. Una prohibició que encara no els han aplicat però que de continuar així entrarà aviat en vigor.