Un estudi del BBVA preveu que l'economia gironina creï fins a 20.000 nous llocs de treball entre aquest any i el 2016. L'informe, que es basa en enquestes fetes als directors de la xarxa d'oficines, conclou que Girona ja encara la recuperació, sobretot pel bon comportament de les exportacions i per la millora de la demanda interna (que impulsa el consum i el turisme). Ara bé, l'estudi també alerta que la demarcació encara té assignatures pendents. Destaca que cal impulsar el turisme estranger, anant a captar visitants de mercats emergents. En l'apartat empresarial, l'estudi constata que el procés sobiranista no és determinant a l'hora de decidir les inversions que les multinacionals fan al territori.

L'estudi que periòdicament elabora el BBVA es fa a nivell estatal, però les respostes també es disgreguen per territoris. L'informe es basa en enquestes voluntàries fetes als directors de la xarxa d'oficines del banc. A les comarques gironines, a més, a l'hora d'elaborar-lo, l'entitat compta amb el suport de la Cambra de Comerç.

L'estudi té per objectiu prendre el pols a la situació actual de l'economia, però també intentar saber quines en són les perspectives de futur. Pel què fa a les comarques gironines, el darrer informe (corresponent al primer semestre del 2015) constata que la demarcació ja enfila el camí de la recuperació, en sintonia amb la resta de Catalunya.

"Tot i que fa mig any dèiem que Girona anava amb una mica de retard, ara ja podem dir que el territori ha agafat el mateix ritme", explica l'economista responsable del BBVA Research, Pep Ruiz. L'informe també recull que, al territori, aquesta recuperació es basa sobretot al voltant de dos eixos. El primer són les exportacions, que continuen dinàmiques; el segon, la millora de la demanda interna (que impulsa el consum i el turisme).

Per exemplificar l'empenta que viuen les vendes a l'exterior, el president de la Cambra de Comerç, Domènec Espadalé, ha tret xifres. En concret, les dels certificats de comerç internacional, que la Cambra expedeix a aquelles empreses que volen vendre a tercers països.

D'un any per l'altre, aquests certificats han augmentat en un 8% (mentre que durant el primer semestre del 2014 se'n van fer 6.909, aquest any ja se'n porten 7.455). "Això demostra, doncs, que les empreses del territori cada cop s'esforcen més per buscar nous mercats", ha subratllat Espadalé. Entre d'altres, la Xina, els Emirats Àrabs, Algèria o l'Aràbia Saudita.

El turisme estranger, assignatura pendent

Al costat de les exportacions, l'informe del BBVA també constata que la recuperació de la demanda interna (que es reflexa, entre d'altres, amb què es contracten més crèdits) també ha permès millorar el consum i l'ocupació turística a les comarques gironines. Ara bé, l'estudi també posa de relleu que la demarcació encara arrossega una assignatura pendent: ser capaç d'atraure més visitants estrangers.

"El turisme millora, sobretot, per la demanda domèstica, però si ens fixem amb els visitants estrangers, el territori encara està per darrere d'altres demarcacions catalanes", ha explicat l'economista del BBVA. Per això, després del descens que ha patit la demarcació amb el turisme rus, l'informe recomana que el sector treballi per captar visitants de nous mercats emergents.

Fins a 20.000 nous llocs de treball

L'estudi alerta que la recuperació econòmica que viuen les comarques gironines no està exempta de riscos (sobretot, per les tensions a la zona euro i als mercats internacionals). Però l'informe també s'atreveix a aventurar que, si continua l'acceleració actual, Catalunya podria créixer fins a un 3,2% aquest 2015 i un 2,5% al 2016.

Traslladat al mercat laboral, el BBVA indica que el país és capaç d'arribar a crear 200.000 nous llocs de treball entre aquest any i el vinent. Una xifra que, traslladada a les comarques gironines, es traduiria amb 20.000 nous llocs de treball al territori durant aquest bienni.

Per a Pep Ruiz, a la demarcació, els sectors que concentrarien aquests nous contractes serien "el comerç, el transport, les reparacions i l'hostaleria, sobretot esperonats per la millora de la demanda interna i del turisme". L'economista del BBVA Research també indica que, per darrere d'aquests, hi hauria la indústria manufacturera i "fins a cert punt, també la construcció, perquè ja hi ha llocs on s'ha acabat l'estoc d'habitatges invenuts i comença a haver-hi demanda per fer-ne de nous".

La política no és determinant

Per últim, l'informe del BBVA també recull que el procés sobiranista no és determinant a l'hora de decidir les inversions que les empreses (sobretot, les multinacionals) fan al territori. "Ara com ara, les dades no mostren aquesta preocupació; dins una economia global, la qüestió política sí que influeix, però el cert és que en queda al marge", ha indicat Pep Ruiz.

El president de la Cambra de Comerç s'ha remès a dos casos recents per exemplificar-ho. El primer és la inversió de 102 MEUR que la multinacional Nestlé farà a la planta de Girona. I el segon, la compra que el gegant asiàtic Bright Food està ultimant del grup Miquel Alimentació. "En aquests casos, les empreses han prescindit completament de la política; allò que busquen, en definitiva, és productivitat i gent que estigui preparada", ha conclòs.