L'ocupació industrial a Catalunya va augmentar el 2014 un 2% respecte el 2013, després de set anys de caigudes, segons l'Informe Anual sobre la Industria a Catalunya 2014. Concretament es van generar 11.200 llocs de treball, com ha anunciat el secretari d'Empresa i Competitivitat, Pere Torres. D'altra banda, l'any passat la inversió catalana industrial a l'estranger va incrementar un 59,5% i va arribar als 1.603 MEUR, el volum més elevat en els darrers sis anys. A més, la inversió industrial a Catalunya també va créixer un 4,7% el 2014, el major augment des del 2006, i preveu incrementar un 6% el 2015. Mentrestant, les exportacions van augmentar per quart any consecutiu.

L'increment del 2% en termes d'ocupació ha ajudat a que l'atur industrial es reduís un 11,2% el 2014, el que representa la millor dada des de l'any 2000. Pel secretari d'Empresa i Competitivitat, Pere Torres, aquesta és la dada "més rellevant i més satisfactòria perquè és la que trenca la tendència dels anys de la crisi" en què es va perdre ocupació industrial. Juntament amb la creació d'ocupació i la reducció de l'atur, Torres també ha destacat l'increment de la afiliació a la seguretat social per part dels treballadors industrials.

A més, l'Indicador de Clima Industrial, que mesura la confiança dels empresaris, mostra una millora de 10 punts l'any 2014 respecte l'anterior, el que representa la dada més alta dels últims set anys. La confiança permet "que es prenguin decisions més conservadores en les inversions o més decidides". Aquest clima es veu reflectit, per tant, en les inversions industrials a Catalunya, que el 2014 van créixer un 4,7% respecte l'any anterior, l'increment més alt dels últims 8 anys. Torres ha afegit que el creixement s'observa tant en el sector de les grans empreses (4,4%) com en el sector de les petites i mitjanes empreses (5%).

Dins del sector industrial, l'automoció va experimentar el creixement més important de la seva inversió amb un 12,8% i ja suma cinc exercicis consecutius amb increments d'inversió superiors al 12%. Per la seva banda, el sector de béns de consum no durador (tèxtil, pell, productes farmacèutics, etc.) va incrementar les inversions un 12,1%.

La producció industrial a Catalunya també va ser positiva durant el 2014 perquè va augmentar un 1,6% mentre que a la zona euro el creixement va ser del 0,7%. En aquest aspecte, "l'evolució continua sent positiva en els primers mesos d'aquest any", ha remarcat Torres. El secretari d'Empresa i Competitivitat també ha assenyalat que les importacions "van augmentar un 8,2%", el que reflexa la major capacitat de consum de les empreses i dels consumidors i "una major dinàmica de l'activitat industrial".

D'altra banda, les exportacions de les empreses catalanes es van situar per quart any consecutiu amb xifres màximes, ja que es van superar els 60.000 milions d'euros fora de l'estat espanyol. Aquesta tendència es consolida en 2015 ja que les exportacions han augmentat un 6,6% durant el primer trimestre respecte el mateix període de 2014.

Així mateix, Torres ha indicat que entre 2013 i 2014 també es va produir un creixement del 6,1% de les exportacions de contingut tecnològic alt "que són les que ens interessen perquè tenen més valor afegit i generen un tipus d'ocupació de més qualitat". Tot i això, "encara estem lluny de les nostres expectatives", ha manifestat. La tendència es manté ja que durant el primer trimestre del 2015