El president de la Cambra de Comerç de Girona, Domènec Espadaler, espera que el gegant asiàtic Bright Food -que ha comprat l'empresa gironina Miquel Alimentació, la més gran de la demarcació- mantingui la raó social de l'empresa a Girona. Segons apunta, això vol dir que l'empresa mantindria el negoci a la demarcació -on també hi tributarà- i l'operació serà beneficiosa per a l'economia gironina. Per això, Espadaler entén que l'entrada de capital estranger pot ajudar a ampliar negoci i, a més, que els productes gironins que distribueix l'empresa s'introdueixin al mercat xinès. "Els xinesos han vingut a invertir i poden fer créixer el negoci, això ens beneficiarà a nosaltres", ha manifestat.

L'acord de compra, que està a punt de tancar-se a l'espera d'alguns tràmits administratius a la Xina i als tribunals europeus de la competència, farà que l'empresa més gran de Girona canviï de mans. Des de la Cambra de Comerç de Girona valoren l'operació positivament perquè pot suposar un rellançament per a la indústria alimentària i de distribució a les comarques gironines.

Per al president de la Cambra, Domènec Espadaler, serà important que el grup xinès mantingui a Girona la raó social de l'empresa. Això voldria dir que continuaria tributant a Catalunya i, a més, mantindria el negoci arrelat a les comarques gironines.

De fet, l'acord entre les dues empreses preveu que Bright Food passarà a ser propietari al 100% de totes les branques de negoci de Miquel Alimentació Grup (que, entre d'altres, inclou l'activitat majorista, la de distribució i també una divisió de restauració). La família Miquel, però, conservaria tots els actius immobiliaris. Això li permetria mantenir-se vinculada al negoci, ja que arrendaria a la multinacional xinesa tant les plataformes logístiques com la xarxa de 'cash & carry'.

"Sembla que com s'està negociant l'acord pot ser bo per Girona, seria positiu que la raó social continuï aquí pel bé de l'economia i per mantenir els llocs de treball", ha valorat Espadaler. Per al president de la Cambra, operacions com aquesta demostren que la situació política no és cap fre per a les empreses estrangeres a l'hora d'invertir a Catalunya. "Si els xinesos inverteixen aquí és que la situació política no els preocupa, el que compta és la situació econòmica", ha remarcat.

Espadaler també considera que la compra pot suposar un pas de gegant per a l'empresa amb l'entrada d'un grup inversor que mou molts diners. "Tenen molt capital per invertir i poden fer créixer el negoci i això ens anirà bé, han comprat per fer de l'empresa un centre important a nivell estatal, no vindran a canviar-ho tot", ha explicat Espadaler.

Oportunitat per als productes gironins

A més, Espadaler ha augurat que la compra de Miquel Alimentació pot ser una oportunitat per als productes gironins que distribueix la marca que, ara, tindran l'oportunitat d'introduir-se al mercat xinès. Miquel Alimentació distribueix més de 17.000 referències i 2.000 productes de marca pròpia.

La compra del Grup Miquel suposarà el desembarcament a Europa de Bright Food en el sector de la distribució. Per això, l'operació també permetrà als productes asiàtics tenir una porta d'entrada a través de l'empresa gironina.

Miquel Alimentació gestiona més de 500 supermercats, 63 'cash & carry' i preveu facturar fins a 1.024 MEUR aquest 2015.