El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha anunciat aquest dijous que posarà en marxa la rebaixa de l'IRPF prevista per al gener del 2016 al dia 1 d'aquest mateix mes de juliol, sis mesos abans del previst. Ho fa en base a l'augment de la previsió de creixement del PIB, que l'executiu espanyol eleva quatre dècimes per deixar-lo al 3,3% per a aquest exercici i del 3% per a l'any que ve, una dècima més del previst. La rebaixa de l'IRPF tindrà un impacte de 1.500 milions d'euros a la butxaca dels contribuents, que ho veuran reflectit a les nòmines l'1 de juliol. Segons Rajoy, d'aquesta manera "tots els treballadors notaran a la seva nòmina una rebaixa a les retencions igual a la del gener".

A més de la rebaixa, el govern espanyol també estendrà a tots els professionals el tipus de retenció del 15% a l'IRPF que fins ara només s'aplicava als que tenien rendiments inferiors a 15.000 euros. La mesura, ha dit, "millorarà la liquiditat i la capacitat d'inversió dels contribuents per activitats professionals".

Rajoy ha fet l'anunci en el transcurs d'un conferència en motiu del XXIX aniversari del diari Expansión, on ha afirmat que el "canvi" a l'Estat va començar l'any 2011 amb la seva arribada a La Moncloa, com ho demostren, ha apuntat, les dades macroeconòmiques que apunten que l'Estat creix més que la resta d'economia europees. "S'està creant ocupació de manera sòlida i potent" i l'objectiu de crear un milió de llocs de treball entre 2014 i 2015 "està clarament a l'abast de la mà", ha sentenciat.

Segons Rajoy, si res no ho espatlla, l'economia espanyola es troba en el cicle expansiu més llarg de la seva història i ja pot créixer amb inflació moderada. "Creixem per què produïm i no en base d'endeutar-nos per comprar el que produïen altres", ha dit Rajoy, que ha assegurat que el seu govern té com a objectiu estendre els beneficis de la nova situació a tantes persones com sigui possible.

Admet que el PP ha perdut suports i diu entendre el missatge

Rajoy ha fet també un anàlisi de les dus últimes cites amb les urnes, on tot i que "alguns no se n'han assabentat" el PP va ser "la força política més votada" malgrat la crisi, les polítiques que va haver d'adoptar, els "molts errors" que han comès i els "comportaments intolerables" d'alguns "que deien ser els nostres companys". En aquest marc, ha recordat que el PP ha perdut en aquests comicis "molts suports".

"Els espanyols ens han enviat un missatge, i és la nostra obligació interpretar-lo correctament i actuar en conseqüència", ha dit. En aquest sentit ha recordat que els ciutadans volen que el PP i el govern espanyol "facin les coses millor" i siguin "més contundents" en la lluita contra la corrupció i més sensibles davant problemes com la desigualtat. També "més convincents a l'hora de plantejar el seu projecte de país".

Celebra les dades d'atur

El president espanyol també ha celebrat les dades d'atur del mes de juny, que apunten a una reducció de 94.720 persones a les llistes, a més de més de 35.000 nous afiliats a la Seguretat Social. "Són els segons millors registres històrics des de la crisi, i confirmen la recuperació del mercat de treball", ha dit. En aquest marc, ha recordat que la desocupació està caient a un ritme de més del 7% anual, especialment al sector privat, mentre la filiació a la Seguretat Socil creix a un ritme del 3,5%.

La continuïtat de Grècia a la UE "està en mans dels grecs"

Rajoy també ha abordat la situació a Grècia i ha apostat per una unió econòmica i fiscal forta, tot recordant que ser membre de l'Euro ha permès al país hel·lè ajudes de més de 200.000 milions d'euros, el 90% del seu PIB, dels què 27.000 milions surten dels fons de l'Estat espanyol. "Sens dubte diumenge serà una data clau a la història de l'Euro. Tots volem i esperem que Grècia segueix a bord d'aquest projecte polític, però no podem considerar com una opció la ruptura unilateral de les regles de la moneda única", ha sentenciat.

"Presentarem i tramitarem els pressupostos"

Rajoy també ha insistit en la voluntat del govern espanyol de "presentar i tramitar" els pressupostos del 2016, malgrat que no ha aclarit si veu marge per aprovar-los abans dels comicis. "És el que convé i el que necessita Espanya", ha dit, perquè els pressupostos "donen seguretat" als ciutadans i als mercats.