El 54% dels nens de l'estat espanyol que viuen en una llar amb la mare sola estan en risc de pobresa, segons l'informe 'Més soles que mai' que l'organització Save the Children ha publicat aquest dijous. Segons l'ONG, el percentatge de pobresa dels nens en famílies monoparentals és un 12,5% superior al conjunt de la població infantil que viu en una llar amb els dos progenitors. L'organització insta el govern espanyol i les administracions públiques a fomentar mesures que ajudin a protegir aquest tipus de famílies, com una ampliació de la deducció per maternitat per a mares soles en risc d'exclusió social amb fills menors de tres anys o que s'incrementi la prestació econòmica fins a 150 euros mensuals.

Entre les altres propostes, també demana que es protegeixi els nens en cas de desnonament o que es creï una prestació per maternitat no contributiva per a aquelles mares en actiu que no hagin treballat mai i que s'ampliï el permís de maternitat fins a un any amb la retribució salarial completa. També suggereixen que s'inclogui la categoria de família monoparental per accedir a beques escolars, la compra de material escolar o que es garanteixi el transport públic als nens de família monoparental.

A més, l'informe denuncia la dificultat de les mares per conciliar la vida familiar i laboral. En aquest sentit, el director general de Save the Children, Andrés Conde, insta a impulsar "mesures socials concretes" que facilitin la conciliació familiar i laboral perquè "les polítiques d'ocupació per si soles són insuficients".

Segons l'informe, la preocupació més gran de les mares que viuen soles amb els seus fills és no tenir diners suficients per cobrir totes les necessitats dels fills. De fet, un 65% d'aquestes dones assegura tenir dificultats per arribar a final de mes, un 10% més que la resta de llars. En la mateixa línia, l'informe indica que només un 48,6% de les mares que encapçalen una família monoparental té feina. En canvi, en les llars amb dos progenitors, un 69,9% té feina.

L'informe també mostra altres dificultats de les mares que viuen soles pel que fa a l'habitatge: almenys tres de cada quatre mares han hagut de reduir les despeses fixes de casa i un 37,8% no pot mantenir la llar a temperatura adequada. Una de cada quatre mares soles assegura també que ha deixat de comprar medicines o de seguir un tractament perquè no podien pagar-ho.

A Catalunya es calcula que hi ha unes 308.996 llars monoparentals, el 78% de les quals estan encapçalades només per la mare. Amb les dades de l'estat espanyol, on es comptabilitza que hi ha unes 1.750.000 llars monoparentals, es calcula que un 82% són "monomarentals", és a dir, encapçalades per la mare.