La tarifa mitjana de gener de 2015 va situar la factura de la llum de l'usuari mitjà en 79,62 euros mensuals, 12 euros més que fa un any, fet que suposa una pujada en taxa interanual del 17,7%, segons l'anàlisi de Facua -Consumidors en Acció.

La pujada del preu de la llum a la factura de gener es relaciona amb el nou sistema de tarifació en què els preus canvien hora a hora segons l'oferta i demanda del moment".

La realitat és que en els mesos en què els nostres embassaments estan menys plens i hi ha poc vent es genera menys energia renovable (hidràulica i eòlica) i es gasta més de fonts més cares (tèrmiques) amb el que regularment ens trobarem pujades a la fi de estiu i baixades a l'hivern i primavera, encara que en aquesta ocasió no ha estat així.

Sigui d'una manera o altra, la combinació de preus alts i despesa desmesurada és un còctel explosiu per a milions de famílies. I és que Espanya, és un país bastant ineficient en la despesa energètica, amb un retard bastant considerable respecte molts dels països del nostre entorn pel que fa a la importància del consum responsable d'energia. Per tot això, el marge en general per gastar menys energia i pagar menys en el nostre rebut és enorme, com podeu comprovar en les següents recomanacions.

1. Escollir correctament la potència contractada per estalviar en la llum:

Les últimes pujades han castigat especialment la tarificació fixa, la qual a més de costar -molts euros amb independència de l'ús que fem moltes vegades està contractada per sobre de les nostres necessitats.

Per això és important ajustar la potència elèctrica contractada a les nostres necessitats i evitar contractar kW de més, aconseguint en la majoria dels casos un petit estalvi però constant al llarg del temps. Hem de tenir en compte que la potència que necessitem depèn de dos factors, el tipus i quantitat d'aparells elèctrics que tinguem i la potència que necessitin. Per això el consell més important és procurar no fer servir alhora electrodomèstics que consumeixen molta potència (planxa, aire condicionat, rentavaixelles, forn?) I comprovar com fem l'ús de la mateixa.

Existeixen en el mercat mesuradors de potència però la millor forma és la "prova i error". El interruptor de control de potència (ICP), situat en el quadre elèctric, en cas de demanar més potència de la contractada, desconnecta la instal·lació. Si mai ha saltat podria significar que teniu més potència de la que necessiteu, prova que continuï així usant els electrodomèstics de més potència a la vegada, si segueix sense saltar, tindreu marge per reduir el terme fix de la plantilla.

2. Ús intel·ligent dels electrodomèstics per estalviar en la llum:

Segons l'Institut per a la Diversificació i l'Estalvi de l'Energia (IDAE), la despesa d'electrodomèstics suposa el 56% del consum energètic, uns 990 euros a l'any de mitjana. Per això, l'ús eficient del mateix ens permetrà aconseguir estalvis considerables.

Les primeres mesures es troben en la compra o substitució quan sigui possible per electrodomèstics el més eficients possibles en consum d'energia (de qualificació energètica A) però va molt més enllà, també en l'ús que en fem:

En rentadores / rentavaixelles: Utilitza programes a temperatura moderada, el 90% de l'energia s'usa per escalfar l'aigua i redueix les revolucions del centrifugat. En general és recomanable usar-lo a càrrega completa, excepte per als electrodomèstics que permetin utilitzar programes de càrrega mitjana, que ajusten el consum de llum i aigua. El manteniment és molt important, utilitzar descalcificants i netejar el filtre d'impureses ens ajudarà a que cada rentat sigui més econòmic.

A la nevera / congelador, hem de realitzar també un manteniment adequat, deixant suficient espai entre el motor i la paret, evitar que acumuli gel i ajustant bé les temperatures 5ºC a la nevera i -18ºC per al congelador. No fiquem aliments calents a la nevera, perquè en fer-ho augmentem el consum ja que el frigorífic buscarà mantenir la mateixa temperatura.

Cuina elèctrica: En primer lloc no emprar cassoles i paelles més petites que els cremadors de la vitroceràmica. Fem servir parament eficient, com és l'olla pressió i aprofitem la calor marginal després d'apagar el foc per als últims moments de preparació dels nostres menjars. Igualment substituir el microones pel forn és molt recomanable (65% -70% d'estalvi), i si fem servir aquest, l'estalvi d'apagar-lo uns minuts abans i aprofitar la calor marginal és més gran que en les vitroceràmiques.

A les televisions / pantalles l'estalvi de la tecnologia LED és molt important (37% en funcionament pel que fa als panells LCD) però també en espera (40%) tot i així, apagar-los completament (no deixar-lo en standby) ens permetrà aconseguir estalvis moderats. Per això és de gran ajuda utilitzar regletes amb interruptors, que ens permet fàcilment desconnectar energia d'una sèrie d'electrodomèstics (és molt comú la combinació de televisió, reproductors de DVD i consoles).

Finalment un electrodomèstic amb enormes puntes de despeses és la planxa, especialment la despesa està en arribar a la temperatura màxima, per això, podem aconseguir un important estalvi si planxem grans quantitats de roba alhora en lloc de distribuir-les en repetides ocasions.

3. Estalviar en il·luminació per estalviar en la llum:

Els canvis en els sistemes d'il·luminació han estat més que importants en els últims anys, sorgint noves alternatives a la bombeta clàssica que també han vist abaratir el seu preu, tot i així, el canvi de tots els punts de llum pot ser car pel que és convenient fer-ho a poc a poc i tenint en compte les característiques de la zona que volem il·luminar:

Bombetes incandescents: Són les que hem fet servir sempre i les que hem de substituir més urgentment. Només el 5% de l'energia que consumeix es dedica a la llum i el 95% produeix calor, tot i ser "barates" el seu consum és important i la seva durada molt breu.

Bombetes halògenes: Són els coneguts "focus" que tenim en moltes ocasions en passadissos o salons. Tenen un alt consum, desprenen molta calor, però la seva durada és superior. Il·luminen ràpidament la zona, i per això en termes d'eficiència seu substitut ideal són bombetes LED.

Tubs fluorescents: Consumeixen un 80% menys que el de les bombetes incandescents el que les fa ideal per a llocs on s'encengui la llum moltes hores (cuines, despatxos..) però triguen temps a encendre. Les combinacions són cada vegada més grans i les mides també inferiors.

Bombetes de baix consum: Usen la mateixa tecnologia dels tubs fluorescents a una bombeta, pel que els seus avantatges i inconvenients són els mateixos. Pateixen amb el nombre de vegades que les encenem pel que no són recomanables per a habitacions on la llum s'encengui o s'apagui sovint, són més cares però eficients. Això sí, no totes són iguals, hi ha models econòmics de menor durada, a l'hora de comprar, analitzem molt bé les possibilitats.

Bombetes LED: El seu preu és alt tot i que es va reduint, pràcticament no desprenen calor i estalvien molt, sent ideals en primer lloc com a substituts d'halògens o llocs on encenem i apaguem freqüentment la llum. La seva durada és molt llarga el que juntament amb el seu escàs consum ens permet amortitzar la inversió de la seva compra.

A més d'ajustar el nostre sistema d'il·luminació en la mesura de les nostres possibilitats altres consells, molts d'ells senzills, que són de gran utilitat: aprofitar la il·luminació natural, utilitzar colors clars en parets i sostres per aprofitar millor la il·luminació natural i reduir l'artificial, no deixar llums enceses en habitacions que no estiguis utilitzant, mantenir netes les làmpades i les tulipes i en la mesura del possible, adaptar la il·luminació a les teves necessitats i usar il·luminació localitzada amb la que estalvies i aconsegueixes ambients més confortables.

4. Utilitza a temperatura adequada la calefacció i aire condicionat per estalviar en la llum:

La principal forma d'estalvi és tenir un termòstat que mantingui la temperatura en un rang ideal a l'hivern (calefacció) i estiu (aire condicionat). La temperatura ideal en els mesos de fred és 20 graus ia l'estiu 25 graus, baixar un grau més a l'hivern o pujar a l'estiu ens suposarà pujar un 6-8% el nostre consum energètic.

L'ideal és poder invertir en sistemes d'aïllament, que limiten la pèrdua d'energia a l'exterior (especialment en les finestres), però si no podem realitzar-lo, esforcem-nos per intentar mantenir aquestes temperatures gastant el mínim que puguem en sistemes de calefacció i aire condicionat .

Per ventilar completament una habitació 10 minuts són suficients, no cobreixis els radiadors (és comú usar-los per assecar la roba) ni posis objectes que dificultin la difusió de la calor, purga en aquests dies els radiadors ja que l'aire en el seu interior dificulta la transmissió de calor, realitza el manteniment de la caldera i usa-la amb la pressió adequada i recomanada pel seu fabricant.

5.Programa l'ús de certs electrodomèstics en els horaris més econòmics per estalviar en la llum:

Encara tenim electrodomèstics d'ús continu, molts són de consum molt intensiu el que ens pot poden portar-nos a aconseguir estalvis molt importants si traslladem el seu ús a determinades hores.

Així per exemple, en els dies laborables d'hivern les hores punta, en les quals generalment el preu de l'electricitat és més alt, són les compreses entre les 8 a les 11 hi de les 18 a les 22h i en els dies no laborables serien de les 13 a les 15h i de les 20 a les 23h.

En el període d'estiu les hores es desplacen (igual que els nostres hàbits i ús horari) sent en els dies laborables de 11 a 14h i de 20 a 23h i en dies no laborables de les 12 a les 16h i de les 23 a la 1h. Si per exemple regulem l'aire condicionat a l'estiu usant menys a les hores d'electricitat més cara o per exemple retardem l'hora de la planxa més enllà de l'hora punta podem aconseguir estalvis significatius.

Variades i no senzilles formes d'estalviar energia, que haurem de combinar contractant l'empresa de subministraments menys cara del mercat.