Una de les principals preocupacions en qualsevol llar és ser capaços de gestionar correctament els estalvis que tanta feina ha costat aconseguir. La situació econòmica europea i espanyola obre un nou escenari, que aviat es pot traduir en noves possibilitats per a les famílies espanyoles.

Davant d'aquesta perspectiva, la divisió espanyola de l'Associació Europea d'Assessors Financers (EFPA Espanya) ha elaborat una guia pràctica amb vuit consells per optimitzar els nostres estalvis i inversions al llarg dels propers mesos. A continuació presentem aquestes recomanacions:

1. Organitza el teu pressupost

Organitza el teu pressupost i elimina les despeses innecessàries. L'inici de l'any és una magnífica oportunitat per revisar totes les despeses diàries i eliminar o renunciar a aquelles que destinem a productes i serveis que, moltes vegades, no utilitzem.

2. Vigila l'endeutament

La crisi financera ens ha deixat una lliçó clara: no hem de contraure deutes que no puguem pagar. Per evitar-ho hem de, sobretot, avaluar si per un determinat objectiu de despesa o inversió paga realment la pena que ens endeutem, si podem afrontar les quotes periòdiques del préstec o si és millor plantejar un pla d'estalvi per poder realitzar aquesta despesa o compra quan disposem de la quantitat necessària.

3. Aprofita la reforma fiscal ...

Treu partit a la reforma fiscal. Entre les mesures incloses en aquesta nova regulació fiscal destaquen la reducció de gravàmens a l'estalvi, així com la nova figura del Pla Estalvi 5, a la qual s'estan sumant algunes entitats. En el cas dels plans de pensions, Hisenda ha previst que aquests productes es podran rescatar els 10 anys sense penalització fiscal, el que pot obrir les portes dels plans a contribuents més joves.

4. ... I la caiguda del preu del petroli

Aprofita també la caiguda del preu del petroli. La reducció del preu del cru ha provocat una baixada del preu de la gasolina. Tot i que no ha estat proporcional, sí que ha suposat un respir per als conductors, que ho noten a la butxaca cada vegada que omplen el seu dipòsit. Els inversors han d'estar molt atents a quins mercats i valors es poden veure beneficiats o perjudicats d'aquest canvi d'escenari.

5. Revisa els teus productes financers

Revisa les condicions i les comissions dels productes financers. L'inici de l'any és un moment idoni per revisar les condicions d'alguns productes financers, que poden caducar o experimentar algun canvi. També hem de prestar especial atenció a les comissions dels productes, ja que les diferències entre entitats poden ser molt pronunciades. A l'hora de domiciliar la nòmina, pensió o prestació per desocupació, sol·licita assessorament a professionals sobre quina alternativa et beneficiarà més.

6. Busca alternatives als dipòsits

La limitació del Banc d'Espanya i la política de baixada de tipus del BCE no posen les coses fàcils als estalviadors més conservadors, que abans es refugiaven en els dipòsits per obtenir una rendibilitat segura. En aquest escenari, els fons d'inversió o les aportacions als plans de pensions ofereixen alguns avantatges fiscals que els converteixen en interessants alternatives.

L'actual entorn ens convida, ara més que mai, a anar a l'assessorament professional a l'hora de descobrir quin és el producte que millor s'adapta a les nostres necessitats. D'altra banda, amb una inflació negativa, hem de considerar els tipus d'interès 'reals'. Així, un dipòsit al 0,5% tindrà un rendiment real de l'1,5%.

7. Treu partit a la nova 'guerra hipotecària'

Aprofita la nova 'guerra d'hipoteques'. Cada dia són més les entitats que tornen a competir intensament per la captació d'hipoteques, millorant la seva oferta de diferencials sobre l'Euríbor. El 'preu' de la hipoteca és important però ull, a l'hora de contractar un préstec per comprar un habitatge, estudia bé tota l'oferta hipotecària del mercat i totes les condicions que porta aparellat cada crèdit, abans de triar el que més et convingui .

8. Elabora un pla financer personal

Compta amb un pla financer personal. Amb un assessor financer personal serà més fàcil emprendre tots els teus projectes personals. La improvisació a l'hora d'invertir els nostres diners és una mala consellera i, si tenim en compte que el producte perfecte no existeix, necessitarem l'ajuda d'un professional qualificat que ens assessori. Un planificador que conegui la situació econòmica i el nostre perfil ens ajudarà a conformar un pla eficient per treure el major partit a la nostra renda a llarg termini.