La recerca de feina, sobretot de la primera, és un dels passos decisius en la carrera professional de qualsevol treballador. No es tracta d'un procés senzill, però és fonamental per inserir-se i desenvolupar-se en el complex món dels nostres dies, on la mobilitat laboral i geogràfica estarà a l'ordre del dia, com expliquen nombrosos experts. Els treballadors disposats a moure el seu radi d'acció i aquells que posseeixin versatilitat en el maneig de capacitats són els que millor preparats estaran per fer-se amb les oportunitats professionals del futur. Però hi ha una sèrie d'errors que són freqüents i què convé conèixer per evitar-los.

1.- No tenir un currículum actualitzat

És la nostra presentació, el document que parla per nosaltres davant caps de Recursos Humans i responsables de les empreses a les quals volem accedir. És per això condició bàsica que estigui plenament actualitzat. I això inclou no només afegir l'última experiència laboral, sinó també pel que fa a l'aspecte formatiu. Hem d'incloure qualsevol capacitat, per petita que sigui, que haguem adquirit. El currículum vitae ha d'estar estructurat, evitant que aparegui com una cosa fragmentada.

2.- No prestar atenció a internet

La globalització i la interactivitat han convertit el món del treball en un panorama on estar 'off line' equival a desaprofitar un gran nombre de possibilitats per trobar i/o millorar l'ocupació. Les pàgines web de recerca de feina, ja siguin generalistes o pertanyents a un sector concret, s'han de consultar de forma diària. A més d'elles, han emergit amb força les xarxes socials (Twitter, Facebook, LinkedIn), la visita de les quals és també fonamental.

3.- No ser selectius

A l'hora d'enviar una carta de presentació amb el seu corresponent currículum, cal preparar una proposta coherent. No és convenient l'enviament indiscriminat de currículums a diferents llocs en la mateixa empresa, ja que l'únic que aconseguim és passar al fitxer de noms que resulten incòmodes per als responsables de Recursos Humans. La tenacitat no s'ha de confondre amb una molesta insistència.

4.- Complir els requisits

Els responsables de captació de talents llegeixen i consulten nombrosos currículums cada dia. Si el nostre no s'ajusta al que busquen pel fet que les nostres capacitats estan per sota pot suposar un handicap per a futures ofertes i convocatòries, ja que podem estar incorrent en l'enviament indiscriminat citat amb anterioritat. D'altra banda, molts responsables de Recursos Humans han apreciat el que ve a dir-'sobreqüalificació': currículums excessivament dotats per al lloc que s'ofereix. Un efecte de la crisi.

5.- No preparar l'entrevista

L'entrevista de treball és normalment l'últim pas en el procés. La sensació d'estar examinat fa que els nervis ataquin als aspirants. Malgrat tot, la personalitat de cadascú fa d'aquesta experiència alguna cosa diferent en cada cas. És recomanable acudir a la cita amb deu o quinze minuts d'antelació i amb informació sobre l'empresa. Si bé és aconsellable dominar els nervis, ha d'evitar-se la confiança excessiva, la relaxació o l'arrogància. Respondre de forma concisa, exposant les nostres eines i la capacitat de donar solucions a les necessitats de l'empresa, és el que aconsellen els experts.