El Parlament ha aprovat aquest dimecres per àmplia majoria la llei de creació de l'impost sobre els operadors d'internet per al foment del sector audiovisual i la difusió cultural digital. Per CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA i la CUP, la nova taxa "finalista" pot contribuir a revifar la delicada situació de la indústria cinematogràfica del país. Per la seva part, PPC ha retirat les esmenes presentades i s'hi ha acabat abstenint, igual que Ciutadans. Temen que la taxa acabi repercutint en el consumidor per l'augment indirecte dels preus. L'impost, de 0,25 euros mensuals per contracte de connexió a internet, el pagaran les companyies subministradores i serà recaptat per l'Agència Tributària de Catalunya.

El nou tribut s'aplicarà a cada contracte d'internet subscrit en territori català, ja sigui a través de la telefonia fixa o de dispositiu mòbil i, segons el text aprovat, no comportarà cap càrrega tributària per als usuaris d'internet. El projecte estableix que les operadores no podran repercutir en el contribuent l'import de la taxa.

Tot i així, tant PPC com C's -que s'han abstingut en la votació parlamentària d'aquest dimecres a la tarda- veuen "inevitable" que les empreses subministradores acabin increment preus i, de retruc, revertint l'impost sobre els consumidors. "És impossible que el legislador doni garanties" perquè això no passi, ha apuntat el diputat de C's José Manuel Villegas.

Es preveu que la recaptació d'aquest nou impost sigui de 20,5 milions d'euros anuals. Una quantitat que serà gestionada per l'Agència Tributària catalana i que constituirà una nova font d'ingressos per a la indústria cinematogràfica i audiovisual canalitzada a través dels cinc fons previstos a la Llei del Cinema de 2010: el del foment de la producció d'obres cinematogràfiques i audiovisuals; el de foment de la distribució independent; el de foment de l'exhibició; el de foment de la difusió i la promoció de les obres i la cultura cinematogràfiques; i el del foment de la competitivitat empresarial.

A més, la llei considera "convenient" la creació d'un fons per a la difusió de la cultura digital cultural destinat a finançar polítiques públiques que promoguin l'accés dels ciutadans a continguts culturals digitals.

Reaccions a l'aprovació de la llei

El Govern sosté que la creació d'aquesta taxa enfortirà i ajudarà a la producció pròpia audiovisual en la línia del que fan altres països europeus.

Per la seva part, tots els grups parlamentaris han coincidit en aplaudir el caràcter "finalista" del tribut i en la necessitat de donar resposta a la "crítica" situació que viu el sector audiovisual arran de la crisi econòmica i de la generalització de nous hàbits de consum culturals. Des del PSC, ICV-EUiA, i la CUP han urgit la Generalitat a implementar polítiques públiques d'estímul de les produccions audiovisuals i cinematogràfiques.

Tributació "assumible" per les operadores

El diputat de la CUP David Fernández ha destacat que els quatre operadors més potents de telefonia mòbil "han guanyat en els darrers 525 dies 94.938 milions d'euros de beneficis nets, 4.631 cops del que s'aconseguirà amb aquest tribut". Per això, considera que el nou impost és "minso". "Aquestes operadores tributaran el que guanyen en tres hores", ha ressaltat.

En aquest sentit, Ferran Falcó, de CiU, ha posat en relleu que la quantitat recaptada serà "perfectament assumible" pels accionariats de les companyies operadores d'internet. El parlamentari d'ERC Sergi Sabrià s'ha felicitat perquè "qui guanya molts diners" gràcies als continguts audiovisuals "acabi aportant una part" dels costos de producció.

"Riscos" de la nova taxa

El PPC, que ha retirat les esmenes "per responsabilitat", no s'ha estat de lamentar que els catalans paguin una taxa a la qual no han de fer front la resta d'espanyols. A més, creuen que el nou gravamen pot afectar a la competitivitat de les empreses i contribuir a engrandir la fractura digital. "Com es pot permetre que al segle XXI que hi hagi zones sense cobertura o sense xarxa?", s'ha preguntat la parlamentària popular Alícia Alegret.

Villegas, de C's, ha coincidit en aquest darrer punt, tot assegurant que la creació d'aquesta taxa sobre serveis de connexions és "contradictòria", perquè en tot cas les administracions haurien de facilitar la generalització de la connectivitat i no posar-la en risc.