Queda poc més d'un mes per tancar 2014, però encara som a temps d'aplicar una sèrie de trucs per aconseguir pagar menys en la declaració de la renda de l'any. Aportacions als plans de pensions, rescats de fons d'inversió, venda d'accions, traspàs o compres d'immobles, contribucions a ONG, deduccions per habitatge o inversions en empreses d'emprenedors ofereixen una última oportunitat als contribuents.

A mesura que s'acosta el final d'any, s'acaba el temps per prendre una sèrie de decisions que des del punt de vista fiscal poden suposar un estalvi important. Segons el perfil del consumidor sigui propietari, inquilí, assalariat, empresari, estalviador o inversor podrà aplicar una sèrie d'avantatges o deduccions fiscals que redueixin la càrrega fiscal a suportar.

Aquest any ia causa de l'impacte que tindrà la reforma fiscal, que entrarà en vigor el 2015, són més rellevants els consells per reduir en la mesura del possible el cost de la factura fiscal. Segons l'Organització de Consumidors i Usuaris, són molts els aspectes en els que per als consumidors tindrà impacte l'esmentada reforma.

Entre altres mesures, desapareixen alguns dels coeficients d'actualització del preu de compra per a béns immobles, la reducció de rendes de lloguer d'inquilins joves, l'exempció per als primers 1.500 euros per accions, la deducció per obtenció de rendiments del treball i activitats econòmiques i la deducció per lloguer d'habitatge habitual per als contractes nous, entre d'altres.

Per contra es creen noves deduccions per a famílies nombroses i contribuents amb discapacitats al seu càrrec, s'estableix límits a tributació de les indemnitzacions per acomiadament, compensacions entre els rendiments mobiliaris positius i negatius i deduccions en els rendiments del treball. A més es modifiquen diversos percentatges de reduccions i els tipus de gravamen.

L'habitatge, hipoteques i lloguers

Des del punt de vista fiscal la mesura que més impacte té en l'àmbit de l'habitatge és la desaparició dels coeficients, que reduïen els guanys obtinguts amb la venda d'un habitatge, encara que finalment aquesta mesura s'ha suavitzat després del seu pas pel Senat . Així, a partir de 2015 els coeficients d'abatiment, que rebaixaven la factura fiscal sobre la plusvàlua en els béns adquirits abans de 1995, només s'aplicaran en la part del valor de transmissió que no superi els 400.000 euros. El cas que es venen diversos béns o drets, aquests s'acumularan fins a esgotar el màxim. Aquestes bonificacions fiscals afecten cases, accions, obres d'art o antiguitats.

Al costat d'aquesta modificació, en el cas de la venda d'immobles també caldrà considerar que la reforma suprimeix els coeficients de correcció monetària. Hi pot haver casos en què a un propietari si li interessi vendre l'any que ve, ja que el 2015 es rebaixaran els tipus de l'IRPF a les rendes de l'estalvi. La reforma baixarà el 2015 el tipus de l'IRPF a les plusvàlues de fins a 6.000 euros al 20%, a les d'entre 6.000 i 50.000 euros, al 22%, ia les superiors, al 24%.

En qualsevol cas, és important informar-se amb experts i estar atent a la lletra petita de la reforma fiscal per confirmar si és millor vendre una propietat en 2014 o esperar 2015. OCU també recomana a aquelles persones que aviat vagin a complir 65 anys que retardin la venda d'habitatge si estan pensant en això ja que a partir d'aquesta edat estan exempts els guanys.

Una altra recomanació important és la d'amortitzar hipoteca a compte per beneficiar-se de la deducció per compra d'habitatge habitual. Tot i que aquesta deducció ha desaparegut, aquells que van comprar el seu habitatge abans de l'1 gener 2013 poden gaudir amb un límit de 1.356 euros en la quota íntegra. Per veure si aquesta opció és viable, l'usuari pot consultar el simulador de la pàgina web d'Hisenda i recorda que algunes entitats poden cobrar una comissió per l'amortització anticipada.

Entre les moltes bonificacions fiscals que la reforma fiscal eliminarà el proper any es troba la de lloguer. Així, pot ser el moment adequat per signar un contracte de lloguer i beneficiar-se de la deducció durant més temps. Si té rendes inferiors a 24.107, 2 euros a l'any i està pensant en anar-se'n a un pis arrendat, signant el contracte aquest any es pot deduir per aquest concepte un 10,05% de les quantitats satisfetes. No obstant això, si el contracte el subscriu el 2015 perdrà la deducció.

Accions, Fons i altres inversions

Per als inversors i estalviadors la finalització de l'any és bon moment per fer operacions per millorar la rendibilitat fiscal de les inversions. No és recomanable vendre inversions amb guanys de menys d'un any. A tall d'exemple un guany de 4.000 euros en menys d'un any pagaria 1.200 euros, si es ven després d'un any pagaria 360 euros menys.

També és recomanable retardar la venda de béns de més d'un any que acumulin guanys causa de la menor tributació de les rendes de l'estalvi en 2015 i 2016. Si s'ha patit pèrdues en alguns valors, pot compensar-les amb els guanys obtinguts en altres, sempre tenint en compte si la cotització dels valors aconsella o permet aquest tipus d'operacions.

Pel que fa als primers 1.500 euros del cobrament de dividends, tot i que fins ara aquests compta amb una bonificació que permet que estiguin exempts de tributar, aquesta mesura s'extingirà amb l'entrada en vigor de la nova reforma fiscal.

Pel que fa a les inversions amb guanys anteriors a 1995, poques raons fiscals hauria ja per desprendre dels seus fons i accions més antics sempre que l'import total dels béns que vostè tingui adquirits abans del 31/12/94 no arribin als 400.000 euros.

Rendes del treball i plans de pensions

Si es planteja aportar al seu pla de pensions, li convé esgotar el límit aquest any, 10.000 euros o 12.500 euros, ja que el 2015 el màxim es rebaixarà a 8.000 euros. La reforma fiscal del Govern també preveu que els plans que es contractin en aquesta campanya es puguin rescatar el 2025. Abans, només es podia treure els diners en cas de mort, desnonament, accident o malaltia greu i atur de llarga de durada. Com a norma general, serà més beneficiós rescatar el proper any ja que els tipus de l'IRPF seran menors.

Les millores introduïdes en les retribucions per espècie fan aconsellable en alguns casos optar per aquestes retribucions en comptes dels diners. Si la situació familiar ha canviat, per naixement de fills, o pagament d'una pensió alimentària, etc, és recomanable comunicar-ho com més aviat millor per baixar la retenció en l'IRPF.

Menys baixades d'impostos de les anunciades

Segons OCU, malgrat els missatges del Govern sobre la baixada d'impostos que suposa l'anunciada reforma fiscal, aquestes no són tan importants com es diu. Les rendes baixes, especialment les que cobren menys de 12.000 euros bruts a l'any, deixaran de tributar i es veuran beneficiades. No obstant això les rebaixes d'impostos seran molt menors de les anunciades per a les persones que guanyen entre 12.000 i 30.000 euros.

A tall d'exemple, si es compara amb la tributació de 2011 abans de les mesures excepcionals de la crisi, en el cas de persones solteres o casats sense fills, les rebaixes d'impostos estan entre el 2,12 i el 2,12% lluny del promès pel Govern. Les rendes per sobre de 40.000 euros veuran com els impostos pugen de forma moderada en comparació del que pagaven en 2011.