La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha aplaudit la nova llei del sector, que es tramita al Parlament, perquè dóna resposta a la pluralitat que viuen. Entre d'altres, la normativa defineix un nou model de cooperatives -les rurals- i inclou prestacions per als socis que es jubilin. La FCAC ha celebrat la seva 31a assemblea general, que ha servit per escollir el lleidatà Ramon Sarroca com a nou president de la federació. Entre els nous reptes, Sarroca es fixa fer de les cooperatives "un exemple de gestió". El conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, ha fet una crida perquè les cooperatives uneixin esforços -a través de la concentració o la fusió- per ser més competitives.

L'assemblea general de la FCAC, que s'ha fet a Olot, ha coincidit amb la tramitació parlamentària de la nova Llei de cooperatives de Catalunya. Per això, la federació ha aprofitat la reunió -on hi han assistit unes 300 persones- per valorar la nova normativa.

Després que el Govern hagi acceptat la majoria de les esmenes que va presentar la FCAC, el seu nou president ha assegurat que aquesta és "una bona llei". Entre d'altres, perquè posa fi a alguns buits que hi havia al sector i, sobretot, en reconeix la pluralitat de realitats. "Per exemple, es crea un nou model de cooperativa que és la rural, on tindran cabuda nous socis amb poca producció agrària", ha explicat Sarroca.

El nou president també ha avançat que, quan l'actualització de la normativa entri en vigor, la llei serà prou flexible no només per crear noves cooperatives sinó també per consolidar les existents. A més, Sarroca ressalta que aquells socis que es jubilin tindran més cobertures "Tant ells com els seus descendents de primer grau es poden incorporar a les seccions de crèdit, i comptabilitzaran com uns socis més", ha precisat.

Sarroca, que substitueix en el càrrec Josep Pere Colat, és president de la cooperativa lleidatana Almenar Fruits i membre del consell rector d'ActelGrup. A més, és un bon coneixedor del sector fructícola (també és president de la DOP Pera de Lleida i vicepresident de l'Associació Afrucat).

Entre els reptes que s'ha fixat Sarroca, hi ha el de fer de les cooperatives "un exemple de gestió" perquè, dins el sector, aquestes "estan molt més mirades amb lupa". El nou president de la FCAC, a més, també ha dit als associats que cal "ser conscients dels grans reptes" que s'obren, entre els quals el Decret de seccions de crèdit o l'imminent debat sobre la Política Agrària Comuna (PAC) al Parlament.

Concentració per ser competitives

El conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, que ha fet la cloenda de l'assemblea general , ha instat les cooperatives catalanes a sumar esforços per ser més competitives. Pelegrí ha precisat que les fórmules per fer-ho passen per la concentració o la fusió. "Tenim com a repte impulsar aquestes estructures perquè el món cooperatiu, i el seu model que és bo, pugui reeixir; per tant, les cooperatives no han de quedar reduïdes a un poble petit sinó que s'han de convertir en empreses competitives", ha subratllat.

El conseller també ha defensat el model de les seccions de crèdit de les cooperatives. "No posem en dubte aquesta fórmula, sinó les gestions que n'han fet algunes persones; i en aquest sentit, des del Govern hem donat més garanties perquè les seccions de crèdit ajudin a la viabilitat, la supervivència i el creixement de les mateixes cooperatives", ha dit Pelegrí.

227 cooperatives i 1.520 MEUR

Durant l'assemblea general, la FCAC també ha presentat l'anuari socioeconòmic del sector corresponent al 2013. L'estudi marca una tendència a la concentració, al mateix temps que augmenta el volum de facturació (en un 2%) i la creació d'ocupació.

Actualment, hi ha 227 cooperatives federades sota el paraigües de la FCAC, que tenen 35.791 socis. Per demarcacions, el camp de Tarragona és el territori que en té més (70), seguit de Lleida (69), les Terres de l'Ebre (44), Barcelona (27) i Girona (17).

Si es posa el focus damunt la dimensió, les comarques de Lleida i Barcelona són les que tenen les cooperatives més grans. Per contra, les cooperatives de Tarragona i Terres de l'Ebre -tot i tenir-ne més número- són més petites.

Durant el darrer any, la facturació de les cooperatives ha augmentat un 2%, passant dels 1.490 als 1.520 MEUR. En total, les cooperatives catalanes donen feina a 4.814 treballadors. Per últim, pel què fa a exportacions, un 30% de les cooperatives de la FCAC (67) venen en mercats exteriors. El volum mitjà d'exportació ha augmentat un 4,7% d'un exercici per l'altre, situant-se en els 2,2 MEUR.