Els hotelers gironins confien que aquest mes de juliol serà millor que el de l'any passat, quan l'ocupació mitjana als establiments de la demarcació va ser entorn el 60%. Els hotelers confien que les reserves de darrera hora ajudin a millorar les previsions, que situen els millors registres durant la segona quinzena de juliol. Els hotelers lamenten però que les estades són curtes (entre 3 i 4 nits) i que els turistes gasten poc. Els càmpings arribaran a registres d'entre el 80% i el 90% durant la segona quinzena, ja els seus principals clients -com Alemanya o Holanda- comencen les vacances escolars a partir de mitjan juliol. El 70% de les cases rurals ja estan reservades, sobretot a prop de la costa.

Els hotelers gironins ja ho tenen tot a punt per començar els dos mesos de major activitat als seus establiments: juliol i agost. Les dades recollides per la Federació d'Hostaleria de les comarques gironines fan pensar que aquest mes de juliol pot ser millor que el del 2013, quan la mitjana d'ocupació es va situar entorn el 60%. Els millors registres d'ara fa un any es van donar -com és tradicional en aquestes dates- a la Costa Brava centre (70%) i a la Selva marítima (80%). Enguany s'espera més afluència de visitants durant a segona quinzena de juliol.

Per acabar de saber si la temporada d'enguany serà millor falta sobretot avaluar l'impacte de les reserves d'última hora, que cada any s'està convertint en un factor més decisiu. Les estades dels clients seran d'entre tres i quatre nits, tot i que a zones costaneres hi ha més presència de turista estranger i això fa que les pernoctacions s'enfilin fins a pràcticament una setmana. L'estiu és l'època de l'any que més turistes estrangers escullen els hotels de la demarcació, amb els francesos i els russos al capdamunt, seguits d'alemanys i italians. Els preus oscil·len entre els 80 i els 100 euros per persona i nit.

A banda del turista estranger, el gruix dels visitants seran de l'àrea metropolitana de Barcelona, tot i que els hotelers comencen a notar una "lleugera remuntada" del turista de la resta de l'Estat. Tot i això, el sector assegura que els turistes gasten poc a la destinació.

Els càmpings, a l'espera de l'inici de vacances a Europa

Els càmpings gironins treballen bàsicament amb turistes estrangers, provinents de països com Alemanya, Bèlgica, Holanda o França. En aquests països les vacances escolar comencen més tard (aproximadament a mitjan juliol) i això fa que l'inici del mes de juliol sigui tranquil als càmpings, amb ocupacions a l'entorn del 50-60% en els millors dels casos.

Segons el president de l'Associació de Càmpings de Girona, Miquel Gotanegra, els millors registres s'esperen a partir de la segona quinzena de juliol quan el públic objectiu amb què treballen els càmpings arrenca les seves vacances. Durant les dues darreres setmanes de juliol les ocupacions podrien arribar al 80-90%. Gotanegra ha explicat que en el cas del turista que lloga un bungalou les estades són a l'entorn d'una setmana i que per als turistes que viatgen amb autocaravana s'enfilen fins als 15 dies.

"Per a nosaltres la temporada cada vegada bascula més cap al final, arrenca amb força a mitjan juliol i cada vegada s'allarga més per darrera", ha destacat Gotanegra, que apunta que el juliol "no es pot considerar un mes de temporada alta".

Bons registres a les cases rurals a tocar del mar

Les cases rurals situades a les comarques costaneres són les que tenen més reserves per a aquest juliol. A les comarques de l'Alt i el Baix Empordà l'ocupació mitjana al juliol se situa al 70% i la previsió per a l'agost és arribar al 80%. A les comarques d'interior i muntanya es mantenen en percentatges entre el 50% i el 70%.

Segons dades de l'associació Turisme Rural Girona, el nivell de reserves per a la temporada estiuenca es manté de moment lleugerament més baix que ara fa un any. Això ho provoca el fet que el turisme rural treballa bàsicament amb públic intern, que encara pateix els efectes de la crisi. Segons l'associació, els establiments que mantenen bons nivells d'ocupació ho aconsegueixen gràcies a les reserves de turistes estrangers, especialment de França i Benelux.

No obstant això, les cases rurals esperen que les reserves d'última hora millorin els registres, una tendència que es va consolidant en els darrers anys.