El Consell de Ministres ha donat llum verda al projecte de pressupostos generals de l'Estat per al 2014, que incorpora un quadre macroeconòmic amb una previsió de creixement del 0,7% del PIB i una taxa d'atur del 25,9%. Els comptes també tenen com base a una previsió de creixement del superàvit exterior fins a un màxim històric del 3,4%. La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha dit que són uns pressupostos "responsablles i realistes" on es busca l'equilibri entre l'austeritat i l'impuls a la recuperació. Són, ha dit, "els primers pressupostos de la recuperació". El govern espanyol destaca l'increment de partides per a beques, rehabilitació d'edificis i Cultura.

Les previsions de creixement del PIB i d'atur per al 2014 són més optimistes que les que figuren al Programa d'Estabilitat 2013-2016 i, malgrat aquest fet, el govern espanyol les considera encara "prudents i conservadores". Segons l'executiu de Rajoy al 2014 pràcticament s'estabilitzarà el mercat laboral i a la segona part de l'any es començarà a crear ocupació.

Segons les dades del quadre macroeconòmic, el PIB passarà del -1,3% aquest 2013 a un +0,7% (dues dècimes superior a l'anteior previsió), mentre que el consum privat repuntarà des del -2,6% aquest any al 0,2% al 2014. El consum de les administracioons públiques, però, continua caient fins a un -2,9% i la demanda nacional creixerà en gairebé tres punts i passarà del -3,2% al 2013 al -0,4% al 2014.

Les previsions del govern espanyol apunten que l'exportació de béns i serveis es mantindrà forta amb una taxa positiva del 5,5%, i la importació passarà del -0,3% al 2,4%. El saldo comercial amb l'exterior mantindrà el signe positiu, malgrat que caurà de l'1,9% al l'1,2% al 2014.

Els pressupostos es fan en base a un límit de despesa de 133.259 milions d'euros, un 2,7% més que aquest any, però un cop excloses les aportacions de l'atur i la Seguretat Social el sostre de despesa cau fins als 104.847 milions, un 1,3% menys. La previsió d'incressos no financers s'eleva fins als 128.159 milions d'euros, un 0,9% més que al 2013.

"Els primers pressupostos de la recuperació"

Tan la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, com els ministres d'Economia i Hisenda, Luis de Guindos i Cristóbal Montoro, han destacat que aquests són "els primers pressupostos de la recuperació" i deixen enrere la recessió. El ministre d'hisenda, Cristóbal Montoro, ha dit que els comptes tenen "un marcat accent social" perquè es bolquen en partides com la Seguretat Social i les pensions.

Més despesa per als interessos del deute que per als ministeris

Els pressupostos del 2014 destinaran 34.584 milions d'euros als ministeris, un -4,7% respecte a l'any passat. Es tracta d'una xifra inferior a la partida dels interessos del deute, que al 2014 ascendiran a 36.590 milions d'euros, un -5,2%.

Increment de les partides per a Beques, cultura i rehabilitació

Soraya Sáenz de Santamaría ha volgut avançar algunes de les concrecions dels pressupostos, com per exemple la partida de 250 milions addicionals per a beques, que disposaran d'un pressupost total de 1.413 milions d'euros amb un increment del 21,5% respecte a aquest any. La partida per a I+D+I també augmenta en 71 milions d'euros fins als 5.633 milions, un 1,3% més. A més, el pla de rehabilitació d'habitatges rep un impuls amb una dotació de 770 milions d'euros, un 4,8% més, i les partides de cultura creixen un 17,1% fins als 81 milions

Es mantenen els objectius de dèficit per a les administracions públiques, que hauran de passar del 6,5% previst per a aquest 2014 al 5,8% al 2014. L'any que ve, l'Estat es reserva per a la seva administració un 3,7% de dèficit, mentre que les comunitats autònomes hauran de fer un màxim de l'1% de dèficit i els ajuntaments un 0,0%. El dèficit previst per a la Seguretat Social és de l'1,1%.

Rebaixa cinc dècimes la previsió d'atur de 2013

El govern espanyol ha rebaixat en cinc dècimes la previsió d'atur per a aquest 2013, del 27,1% al 26,6%. La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría i el ministre d'Economia, Luis de Guindos, han apuntat que la dada s'inscriu en una clima de recuperació incipient que ja es pot constatar en els indicadors econòmics avançats.

Creació d'ocupació al 2014

La Moncloa no només preveu una rebaixa de l'atur al 2014 fins al 25,9%, sinó també una "petita" creació de llocs de treball que, segons ha admès, es basarà en contractes a temps parcial. No obstant això, el ministre De Guindos ha assegurat que és un pun d'inflexió respecte a la situació dels últims anys. Segons el govern espanyol, aquesta ocupació es concentrarà principalment en el segon trimestre de l'any.

Congelació del sou dels funcionaris

Malgrat l'augment en les previsions, els pressupostos mantenen congelat un any més els salaris dels funcionaris al 2014. Serà el quart any consecutiu. El Ministeri d'Hisenda ho va fer públic aquest dijous en un comunicat on anuncia que els treballadors públics "mantindran les seves retribucions". També queda congelada l'oferta d'ocupació pública -tret d'una reposició del 10% en educació, sanitat i forces i cossos de seguretat, Justícia i Exteriors-.

No augmentaran els impostos al 2014

Montoro també ha reiterat que el seu govern no té intenció d'augmentar els impostos durant el 2014. "No s'ha d'augmentar impostos, van contra la recuperació econòmica, és al revès: baixarem selectivament impostos com ja estem començant a fer per enfortir el creixement al 2014", ha dit.