El ministre d'Indústria, Energia i Turisme, José Manuel Soria, ha assegurat aquest dimarts que el govern espanyol no compensarà la pujada del preu de la llum que ha resultat de la subhasta elèctrica d'aquest matí. "Això seria pa per avui i gana per demà", ha sentenciat Soria davant els mitjans de comunicació durant la inauguració del Saló Nàutic Internacional de Barcelona. El ministre ha recordat que, en altres ocasions, els governs de l'Estat han compensat "artificialment" la pujada del preu de l'electricitat en el mercat lliure a través d'abaixar la part regulada de la tarifa, els anomenats peatges. Soria ha advertit que el problema d'aquesta pràctica és que augmenta el dèficit del sector elèctric.

El ministre ha recordat que són "tots els contribuents" espanyols els que han d'acabar assumint el cost d'aquest dèficit tarifari, que actualment ja supera amb escreix els 26.000 milions d'euros i seguirà creixent aquest 2013.

"Una pujada del preu de l'electricitat mai és una bona notícia, però és com està establert" i "fa molts anys el preu es determina mercat lliure" ha justificat Soria per defensar la darrera subhasta elèctrica, que produirà un augment en el rebut dels consumidors.

El ministre ha recordat que la subhasta corresponent a l'últim trimestre de 2013 ha conclòs amb un augment del 7,5% del preu de l'electricitat en la part no regulada de la tarifa, que representa el 50% del total. Com a resultat, el preu final que hauran d'abonar els consumidors s'incrementarà un 3,1%.

Inauguració del 52è Saló Nàutic de Barcelona

El ministre ha fet aquestes declaracions durant la inauguració aquest dimarts del Saló Nàutic Internacional de Barcelona, que enguany celebra la seva 52 edició. El Saló Nàutic de Barcelona és el més important de la indústria nàutica esportiva i d'esbarjo a Espanya i se celebra fins diumenge 29 de setembre al Port Vell, on s'ubica tant la mostra flotant com l'exposició en sec.

El ministre ha estat acompanyat per l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, el conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Santi Vila, el president del Consell d'Administració de Fira de Barcelona, Josep Lluís Bonet, el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls, i el president de l'Autoritat Portuària de Barcelona, Sixte Cambra.

Entre les activitats d'aquest any, els responsables del Saló destaquen el primer Barcelona SUP Festival, una travessia de Stand Up Paddle (SUP) en aigües del Port Vell, en la que hi prendran part més de 60 practicants d'aquest esport, a més d'una regata de petits velers amb ràdio control, i la Boat Parade, una desfilada nocturna de vaixells oberta a tota la ciutat.