L´Oficina Comarcal d´Informació al Consumidor ha atès en els darrers mesos unes 200 persones afectades pel tema de les participacions preferents i el deute subordinat. Concretament, des de l´Àrea de Consum del Consell Comarcal, i en virtut del conveni de delegació de competències subscrit amb l´Agència Catalana del Consum, en aquests moments ja s´han tramitat 89 sol·licituds d´arbitratge de clients de Catalunya Caixa que havien contractat participacions preferents i deute subordinat. Aquestes reclamacions han estat traslladades a la Junta Arbitral de Consum de Catalunya.

Les participacions preferents són productes financers emesos per una societat que no confereixen participació en el seu capital ni dret de vot, és a dir, no són accions. Tenen caràcter perpetu, i la seva rendibilitat, generalment de caràcter variable, no està garantida, com tampoc la recuperació de l´import del capital inicialment desemborsat en cas que es posessin a la venda. A més, si l´entitat té pèrdues, no es paguen interessos. Es tracta d´un instrument complex i de risc elevat que pot generar rendibilitat, però també pèrdues en el capital invertit.

En el cas concret de Catalunya Caixa, l´entitat va acceptar acollir-se al Sistema Arbitral de Consum per a resoldre les reclamacions dels afectats per les participacions preferents i el deute subordinat. En aquests supòsits, els seus clients poden presentar una sol·licitud d´arbitratge, la qual serà estudiada i, en cas de ser acceptada, es resoldrà la controvèrsia mitjançant l´arbitratge de consum impartit per la Junta Arbitral de Consum de Catalunya.

La Junta Arbitral de Consum de Catalunya és un organisme administratiu, adscrit a l´Agència Catalana del Consum de la Generalitat de Catalunya, encarregat de tramitar les reclamacions que plantegem els ciutadans d´arreu de Catalunya, quan ens sentim perjudicats com a conseqüència de la compra d´un producte o la prestació d´un servei. L´arbitratge de consum és un sistema extrajudicial i voluntari, que permet resoldre amb caràcter vinculant (té el mateix efecte que una sentència judicial) i de manera ràpida i gratuïta les diferències sorgides entre les empreses i els seus clients.

En el cas de Bankia, sobre el qual l´Oficina d´Informació al Consumidor també ha atès persones afectades, els clients implicats en la contractació d´instruments híbrids (participacions preferents i deute subordinat) hauran d´adreçar-se abans del 30 de juny a la seva oficina bancària. Bankia enviarà les sol·licituds, juntament amb tota la documentació, a un expert independent, el qual elaborarà un informe valorant la sol·licitud i determinant també la quantia màxima a tornar al client. En base a aquest informe es decidirà si s´accepta o no l´arbitratge de consum en cada cas concret. Aquest procediment d´arbitratge es durà a terme davant la Junta Arbitral Nacional de Consumo, adscrita al Instituto Nacional de Consumo.