La Cambra de Barcelona creu que la connexió d'alta velocitat ferroviària amb França ampliarà l'àrea d'influència del Prat cosa que farà que aquest aeroport es pugui convertir amb la principal infraestructura aèria de l'Estat, per davant de Madrid. La institució cameral creu que un cop estigui en marxa aquesta connexió, els ciutadans del sud de França, fins a Marsella i fins a Tolosa de Llenguadoc optaran per fer les seves connexions intercontinentals a través de l'aeroport del Prat abans que el París-Charles de Gaulle. A més, els passatgers del corredor del mediterrani i del corredor de l'Ebre optaran pel Prat per fer les seves connexions, cosa que també alimentaria l'aeroport barceloní.

La Cambra de Barcelona ha publicat un estudi on es conclou que el sud de França mirarà abans cap a Barcelona que cap a l'aeroport París Charles de Gaulle perquè ''li quedarà més a prop en temps i raonablement a un preu inferior''.

Per a la Cambra, el fet de què encara no estigui del tot resolta la plataforma d'alta velocitat entre Montpeller i Barcelona, no és un obstacle perquè els passatgers del sud de França optin per venir a Barcelona abans que París. Tot i això, la Cambra sí que considera important solucionar d'una manera ''eficient'' i amb alta velocitat l'enllaç entre l'estació de Sants amb l'aeroport del Prat.

L'àrea d'influència actual de l'aeroport de Barcelona arriba fins a Montpeller, passant per Perpinyà. Un cop estigui construïda la plataforma amb alta velocitat del sud de França fins a la frontera, i un cop estigui en marxa la connexió amb alta velocitat entre Barcelona i París, l'àrea d'influència del Prat arribarà fins a Marsella pel nord i fons a Tolosa per l'oest.

L'estudi de la Cambra indica que el tràfic aeri directe actual entre Montpeller i París se situa a l'entorn del milió de passatgers anuals, i amb un percentatge significatiu que fa vols de connexió. A més, el tràfic ferroviari directe entre Montpeller i l'estació d'alta velocitat de l'aeroport de París supera els 30.000 passatgers anuals. La Cambra diu que si aquest és el moviment de Montpeller, els moviments que dinamitzen Marsella i Tolosa estan molt per sobre perquè són capçaleres de sengles àrees metropolitanes amb més habitants que Montpeller.

Aquestes dades són les que fan pensar al president de la Cambra de Barcelona, Miquel Valls, que Barcelona es podria consolidar com el principal aeroport d'origen i destí de passatgers de l'Estat.

A més d'aquest augment de l'àrea d'influència per França, cal afegir que el tren d'alta velocitat també ha incrementat l'àrea d'influència de les ciutats del corredor de l'Ebre i del corredor del Mediterrani. Aquest fet és el que porta a la Cambra a demanar de nou que el govern espanyol inverteixi amb aquest dos corredors a través de fórmules públic-privades per ajudar a finançar les inversions que es requereixen, en un entorn de restriccions pressupostàries.