Segons l'Enquesta d'Opinió Hivern 2013 del Col·legi d'Economistes de Catalunya, el 50,2% dels 1.074 economistes consultats creuen que la situació econòmica no variarà en el primer semestre d'aquest any, mentre que un 42,7% creu que empitjorarà. A l'hora de valorar l'estat general de l'economia, els enquestats posen una nota de 2,92 sobre 10 a la catalana i del 2,66 a l'espanyola. Entre les preocupacions dels economistes segueix destacant l'atur, que segons apunta el 76,6% dels enquestats és el principal problema de l'economia catalana, seguit de la restricció creditícia i la feblesa de la demanda interna, qüestions que destaquen un 61,4% i un 57,0% dels economistes, respectivament.

En comparació amb la passada enquesta del mes d'octubre, cal esmentar un augment significatiu de la preocupació dels economistes per l'atur i per la feblesa de la demanda interna. Per contra, baixa la preocupació dels col·legiats pel dèficit fiscal de Catalunya amb l'Estat, per la situació financera i restricció creditícia, i pel preu del petroli.

Entre la resta de problemes importants segons l'opinió dels col·legiats hi ha l'estat de la situació política (manca de confiança i credibilitat, corrupció, etc.) i l'existència d'un conjunt de problemes al voltant del sector públic (excessiu endeutament, sobredimensionament, etc.).

Un 81,3% dels economistes considera que els organismes internacionals i els governs han subestimat els efectes negatius sobre el creixement econòmic i l'ocupació de les polítiques d'austeritat dutes a terme en els darrers temps per alguns països. Relacionat amb això, un 61,9% dels col·legiats opina que el govern espanyol té marge per aplicar polítiques diferents a les d'austeritat, si bé un 35,5% pensa que no hi ha marge.

D'aquesta manera, un 72,5% dels economistes creu que l'any 2013 no es començaran a notar positivament a l'Estat les mesures aplicades contra la crisi econòmica, front d'un 24,2% que opina que sí que es començaran a palesar.

Entre les diferents mesures impositives que podrien ajudar a reduir el dèficit públic de la Generalitat, els economistes són més partidaris d'introduir un gravamen sobre les begudes de refresc amb excés de sucre, per raons de salut, i d'implantar l'Eurovinyeta als vehicles pesants de mercaderies que travessen Catalunya per les vies de gran capacitat de titularitat catalana.

El primer és assenyalat per un 47,6% dels col·legiats i el segon per un 41,8%. Altres àmbits en els que es pot actuar via impositiva són el mercat de lloguer dels habitatges desocupats propietat de societats mercantils (36,4%), l'Impost sobre el Patrimoni (33,8%) i l'àmbit ambiental (32,6%).