L'Institut Català de Finances (ICF) ha facilitat finançament a més de 8.500 empreses, el 98% de les quals pimes i autònoms, per un import global de més de 1.700 milions d'euros des que va posar en marxa, l'any 2011, un pla d'actuació bianual amb l'objectiu d'impulsar i facilitar l'accés al finançament del teixit empresarial a Catalunya, especialment focalitzat en les pimes i els autònoms, per tal de contribuir a la reactivació de l'economia catalana. Pel que fa a la tipologia d'empreses que han rebut finançament durant el període 2011-2012, el 98% han estat pimes i autònoms, l'1% empreses mitjanes-grans i l'1% restant empreses vinculades al sector públic.

L'Institut Català de Finances ha focalitzat la seva activitat en el finançament d'inversions i circulant per al teixit empresarial -a través de préstecs directes, de mediació i avals-, el finançament a socis i accionistes per tal de capitalitzar les empreses i millorar-ne la solvència, i el finançament a través del capital risc i de préstecs participatius en empreses de nova creació -per fomentar l'emprenedoria-, i també en empreses amb alt potencial de creixement.

En l'àmbit del finançament via préstecs i avals, l'ICF també ha posat en marxa durant aquest període diverses línies de finançament fruït de convenis sectorials, en àmbits com els de la innovació i la internacionalització (Línia i+i), l'economia social i l'emprenedoria (Línia emprèn per a autònoms i comerços), el turisme i el sector primari i agroalimentari, entre d'altres.

Pel que fa a la tipologia d'empreses que han rebut finançament durant el període 2011-2012, el 98% han estat pimes i autònoms, l'1% empreses mitjanes-grans i l'1% restant empreses vinculades al sector públic. En aquest sentit, i d'acord amb els objectius del Pla d'Actuació 2011-2012, l'ICF ha anat reduint de manera gradual el finançament al sector públic per focalitzar-se en el teixit productiu del país.

Pel que fa a l'import global del finançament aportat per l'ICF durant aquest període, el 84% ha anat adreçat a pimes i autònoms, el 12% a empreses mitjanes-grans i prop d'un 5% al sector públic. Els sectors més representatius, quant a la distribució del crèdit atenent al nombre d'operacions, són la indústria agroalimentària, seguida del comerç, el turisme, la logística i la indústria.

En l'àmbit del Capital Risc, l'ICF a través de les societats del Grup dedicades a aquesta activitat -ICF Holding i Ifem-, ha doblat els compromisos adquirits fins als 157,8 milions d'euros. El conjunt de compromisos acumulats de l'ICF (157,8 MEUR) i del sector privat suposen més de 795 milions d'euros d'inversió, el 50% dels quals ja s'han invertit en projectes d'emprenedoria, i en empreses amb alt potencial de creixement.

Durant el període 2011-2012 el grup ICF ha creat una línia de préstecs participatius, basats en la coinversió amb Business Angels per un import de 12,2 milions d'euros; el fons Capital MAB dotat amb 10 milions d'euros per a ampliacions de capital en el mercat alternatiu borsari; i el fons Capital Expansió, dotat amb 20 milions d'euros per a projectes d'internacionalització i consolidació per a empreses que facturin entre 10 i 100 milions anuals.