Els 'preferentistes' o estalviadors tenedors de productes financers sofisticats comercialitzats per bancs nacionalitzats que no cotitzen en borsa (Novagaliciabanc, CatalunyaCaixa) tindran una sortida a la pèrdua de valor de les preferents que serà pagada pel conjunt dels bancs espanyols, segons ha anunciat Luis de Guindos, ministre d'Economia i Competitivitat. De Guindos ha dit que els bancs hauran de dotar al Fons de Garantia de Dipòsits amb una xifra total de 2.000 milions que es començarà a fer efectiva a partir del 2014. Amb aquesta quantitat, el FGD comprarà les accions que hagin obtingut els estalviadors a canvi de les preferents sense liquiditat perquè les entitats han entrat en pèrdues.

Luis de Guindos ha comparegut després de la reunió del consell de ministres per explicar les dos noves lleis que afecten al seu ministeri i que van destinades a donar una solució als inversors amb preferents dels bancs nacionalitzats que no cotitzen en borsa (Nocagaliciabanc, CatalunyaCaixa) i a partir del maig pròxim al estalviadors de Bankia que cotitza en borsa.

L'altre llei aprovada obligarà a les caixes i a les empreses de l'Ibex35 a què els seus directius informin de manera individualitzada de les seves remuneracions salarials i de les dietes percebudes.

De Guindos ha explicat que l'avantprojecte de llei de protecció de propietaris i tenedors de productes d'estalvi i inversió dóna resposta a un estalvi acumulat de 8.000 milions d'euros que van contractar a partir del 2007 unes 300.000 persones. Es tracta, ha dit De Guindos, de donar una resposta a un ''problema heretat'' de l'anterior govern socialista perquè prop del 80% d'aquestes contractacions es van fer entre el 2008 i el 2009, segons ha explicat.

El titular de la cartera d'Economia ha explicat que aquest tipus de productes financers, que ha qualificat de sofisticats, també s'havien comercialitzat en diferents països europeus, però mentre en aquests països anaven destinats a inversors institucionals, a l'estat espanyol aquesta comercialització s'havia fet entre petits inversors, la majoria d'ells sense cultura financera.

La normativa permetrà que el Fons de Garantia de Dipòsits compri les accions que s'han bescanviat en aquests inversors a canvi de les seves preferents. Com en el cas de CatalunyaCaixa i Novagaliciabanc aquestes accions no tenen liquiditat immediata perquè no cotitzen en borsa, el govern espanyol ha posat aquest mecanisme perquè sigui el FGD el que pugui comprar aquestes accions i d'aquesta manera els estalviadors recuperar en efectiu els seus estalvis.

El ministre no ha concretat quin percentatge del valor recuperarà l'estalviador, perquè cada una de les emissions són diferents i en condicions diverses, cosa que no fa possible donar una resposta general.

Els recursos que el FGD utilitzarà per comprar aquestes accions derivades de les preferents, vindran d'una derrama extraordinària que dotaran els bancs sanejats del sistema bancari espanyol del 3 per mil sobre els dipòsits i que arribarà fins als 2.000 milions. De Guindos ha dit que aquesta derrama es farà durant diferents exercicis i que es començarà a dotar a partir del 2014.

En el cas de Bankia, que cotitza en borsa, la solució es donarà a partir del mes de maig, un cop el Frob injecti el capital suficient per sanejar l'entitat on està integrada també l'antiga Caixa Laietana. En el cas de Bankia, el govern preveu que amb aquesta injecció de capital del Frob, el valor de les accions de Bankia tindran un preu molt superior a l'actual i per tant els tenedors de les preferents que tinguin aquestes accions podran vendre-les en el mercat borsari recuperant els seus estalvis, ha assegurat.

El salari del directiu serà public

Una altre norma aprovada pel govern ha estat una mesura que amplia les normes del bon govern corporatiu. En aquest cas, un cop estigui vigent la nova normativa, els directius de les caixes i de les empreses que cotitzen en l'Ibex 35 hauran de remetre un fet rellevant i publica a la Comissió Nacional del Mercat de Valors on s'inclourà la informació individualitzada, directiu per directiu, de la remuneració salarial i complements que hagi percebut. Fins ara, algunes d'aquestes empreses feien referència a la quantitat global en concepte de remuneracions que reben els directius.