CaixaBank rescindirà el contracte a 3.002 treballadors a través de baixes voluntàries o es produiran acomiadaments forçosos si no s'arriba a la xifra estipulada. La direcció de l'entitat ha mantingut aquest dimecres una reunió amb els sindicats CCOO, SECPB i UGT que ha acabat sense acord, formalitzant així l'obertura del procediment d'acomiadament col·lectiu. Segons els sindicats, l'empresa ha fet tot un seguit de propostes per reduir la plantilla i ha explicat que el primer col·lectiu afectat serà el personal en situació de suspensió de contracte. Els sindicats avisen que no s'arribarà al total de baixes voluntàries i rebutja "qualsevol mesura de caràcter forçós", fet que impediria "qualsevol acord".

CaixaBank ha presentat a CCOO, SECPB i UGT, sindicats que tenen un 96,83% de representació a l'empresa, una bateria de propostes amb les quals pretén fer fora 3.002 treballadors.

En primer lloc impulsarà les prejubilacions dels empleats nascuts el 1954 i 1955, els quals rebran una indemnització equivalent al 55% del salari fix brut anual fins als 63 anys. A més, no es farà descompte de la prestació per desocupació i es mantindran les aportacions al pla de pensions. Tampoc s'aplicarà taxa de descompte ni revaloració de rendes i els treballadors mantindran un conveni especial fins als 63 anys.

D'altra banda, s'obrirà un procés per promoure les baixes voluntàries dels treballadors que tinguin entre 53 i 57 anys, en funció dels excedents de cada província. Els afectats rebran una indemnització equivalent al 50% del salari fix brut anual de cinc anys. Segons la proposta, no hi haurà descompte de la prestació per desocupació i es mantindrà un conveni especial per als que tinguin de 55 a 57 anys, pagament fins als 61 anys o fins a la primera data possible de jubilació anticipada. També hi haurà una prima addicional de 20.000 euros per als que tinguin 53 i 54 anys.

Paral·lelament s'obrirà un procés voluntari en funció també dels excedents de cada província per fer fora els treballadors que tinguin menys de 53 anys. Aquests empleats rebran una indemnització de 40 dies per any amb 36 mensualitats fins a cobrar un màxim de 250.000 euros. El mínim serà un any.

Acomiadaments forçosos

La proposta empresarial que han facilitat els sindicats preveu acomiadaments forçosos si no s'arriba a la xifra de 3.002 persones que pleguin voluntàriament, cosa impossible segons CCOO, SCPB i UGT, que adverteixen que si s'arriba a aquest extrem serà impossible arribar a qualsevol acord.

Segons la proposta, també s'aplicarà mobilitat forçosa, és a dir s'obligarà diversos treballadors a canviar de destinació per cobrir aquelles zones on es produeixin vacants. Si amb l'aplicació de totes les mesures no s'arriba als 3.002 acomiadaments, es duran a terme acomiadaments forçosos fins a assolir l'objectiu empresarial.

Si per contra s'arriba als 3.002 acomiadaments, els treballadors sense lloc de treball efectiu s'incorporaran a l'empresa acollint-se a alguna de les mesures proposades.