L'expedició gironina a les amèriques torna amb els celles plens. No d'or i espècies com els seus avantpassats, sinó d'un producte avui en dia més valuós: resultats tangibles en promoció turística. De les trobades amb emprersaris nord-americans a Miami se n'han aconseguit creuers pels ports de Palamós i Roses, i finançament per a projectes de recuperació del patrimoni jueu de la demarcació gironina.

Segons va informar ahir el Patronat de Turisme, els creuers de les companyies The World i Silversea realitzaran escala a la Costa Brava en la temporada 2014. Els representants del Patronat i de diverses institucions gironines van assistir la setmana passada a la fira de Miami especialitzada en el ?sector, la Seatrade Shipping Cruise.

El president del Patronat de Turisme i de la Diputació, Joan Giraut, va explicar que la presència en aquesta cita nord-americana ha estat "altament profitosa" i que, a més de les dues esmentades, una reunió amb directius de la naviliera Oceania Cruises ha servit també perquè aquests s'interessin pels destins de Palamós i Roses. Aquesta companyia ha manifestat la possibilitat d'incloure l'oferta de golf i gastronomia d'aquests dos destins gironins com a ruta alternativa als ports en els quals habitualment realitza escala al Mediterrani.

La presència del Patronat de Turisme Costa Brava a Miami de l'11 al 14 de març, juntament amb el que depèn de l'Ajuntament de Girona i que promociona el llegat jueu a la ciutat, ha estat valorada positivament per les portes a noves vies de negoci que s'han obert.

Els consistoris de Roses i Palamós van ser també presents en la cita nord-americana, així com les cambres de comerç d'aquest últim municipi i de Girona.

Els professionals que han assistit a la fira de Miami, entre els quals destaquen responsables de les companyies SilverSea, Azamara Club Cruises, Norwegian Cruise Line o Regent Seven Seas, han pogut conèixer la marca Costa Brava Cruise Ports a través de presentacions, reunions i materials específics com per exemple el catàleg promocional, el web www.costabravacruiseports.com i el vídeo promocional aeri de la Costa Brava.

Allà van coincidir amb els principals responsables de la indústria creuerista nord-americana, les autoritats portuàries, els agents i operadors turístics, amb l'objectiu d'impulsar l'activitat de creuers als ports catalans. Se'ls van mostrar les infraestructures, les dades tècniques dels ports i els serveis de què disposen les navilieres i els passatgers en arribar a la costa.

Tres comunitats jueves

A més, la delegació catalana es va reunir amb tres comunitats jueves nord-americanes -Sephardic Congregation Florida, AJC Latino and Latin American Institute i The Shul- per presentar el llegat hebreu gironí, principalment ubicat a les localitats de Girona, Besalú i Castelló d'Empúries. Totes tres analitzen ara l'opció de col·laborar en els projectes de recuperació d'aquest passat històric, especialment per part de The Shul, els membres de la qual han anunciat diverses visites a les comarques gironines.

D'altres actes als quals van assistir els representants gironins van ser les recepcions dels alcaldes de Miami-Miami Beach, Matti Herrera, i Down Town, Tomás Regalado.

També es va participar en la recepció organitzada per la cònsol d'Espanya a Miami, Cristina Barrios, amb motiu de la Seatrade Cruise Shipping, on hi havia també els presidents dels diferents ports espanyols.