Les comarques gironines han perdut 50 llocs de treball diaris en els darrers quatre anys. L'informe sobre destrucció d'ocupació entre els anys 2008 i 2012 que ha elaborat l'UGT recull que s'han destruït 63.991 llocs de treball, principalment al sector de la construcció i al dels serveis, els pilars de l'economia gironina. La secretària general de l'UGT, Dolors Bassa, ha assegurat que són dades "esgarrifoses" i que han constatat que només hi ha feina per a 2 de cada 3 persones. La resta, estan "condemnats" a no treballar. El sindicat també denuncia que amb la crisi alguns sectors que "van bé" com el de les càrnies, han obligat els seus empleats a treballar com a autònoms si no volen perdre la feina.

El sindicat UGT ha analitzat la destrucció de llocs de treball que hi ha hagut entre el gener del 2008 fins al desembre del 2012. Segons l'informe, s'han destruït 55.385 llocs de treball del règim general i 8.606 autònoms s'han donat de baixa. Això implica que cada mes hi ha hagut un miler de llocs de treball menys. Segons Dolors Bassa, per trobar xifres semblants de persones treballant caldria retrocedir fins a l'any 2001.

Per sectors, els que més han patit la crisi han estat el sector de la construcció i el dels serveis. Segons les dades de l'UGT, al règim general la construcció ha perdut més de 22.000 llocs de treball, el 40,09%. En relació als serveis, s'han destruït 21.927 llocs de feina, el 39,59%. Els sectors que millor han aguantat la crisi, tot i que també han perdut llos de feina, són l'agricultura i la indústria.

La situació és bastant semblant per als treballadors autònoms. Des del gener del 2008 s'han destruït 5.837 llocs de treball a la construcció (el 67,82%) i 1.996 en el sector serveis, el 23,19%.

Un dels àmbits que menys llocs de treball ha destruït és la indústria agroalimentària, amb activitats potents com ara la càrnia. En indústries de productes alimentaris la filiació ha incrementat. Segons Bassa, això no vol dir que s'hagin creat nous llocs de treball, sinó que algunes empreses han obligat els treballadors que fins ara tenien contractats a continuar treballant com a autònoms.

Dolors Bassa ha explicat que hi ha empreses on dues terceres parts dels empleats són autònoms i ha criticat que no hi hagi cap normativa que posi límit a aquesta situació. La secretària general del sindicat ha explicat que cada vegada reben més consultes de treballadors que han signat la liquidació amb l'empresa sense haver cobrat ni un euro i que s'han de donar d'alta d'autònoms per continuar treballant.

L'UGT també ha criticat durament la reforma laboral i demana que s'aturin almenys alguns punts d'aplicació, com ara el que fa referència als Expedients de Regulació d'Ocupació (ERO). Segons Bassa, l'any 2008 hi van haver 80 ERO a la demarcació i l'any 2012 en van ser 585. Bassa denuncia que aquest increment està provocat perquè ara les empreses només han d'argumentar previsió de pèrdues per presentar un ERO i perquè s'ha eliminat la figura de la mediació amb treballadors.

El sindicat demana als governs mesures dirigides a fomentar l'economia productiva perquè es puguin generar nous llocs de treball i aturar la "sagnia" de destrucció d'ocupació.