El govern espanyol condiciona part de les ajudes que reben els agricultors i ramaders al resultat d'un informe del Ministeri d'Hisenda sobre el compliment dels objectius de dèficit per part de la Generalitat. El govern català va tancar el 2012 amb un dèficit de l'1,96% del PIB quan l'objectiu era de l'1,5%, mentre que l'objectiu per al 2013 és del 0,7%. El conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, ha recordat que Catalunya té competències exclusives en agricultura i que les ajudes als ramaders catalans són "un dret" legítim que no es pot negar als professionals. Segons el conseller, voler privar els pagesos dels fons mitjançant una "argúcia" legal és "irresponsable i incoherent".

En declaracions a la premsa després d'assistir a la sectorial d'Agricultura que ha tingut lloc a Madrid, Pelegrí ha explicat que en la documentació que han rebut prèvia a la reunió hi consta un acord del consell de ministres del passat divendres que estipula que les transferències de fons de l'Estat i de la UE a les comunitats estaran supeditades a l'elaboració de l'informe per part d'Hisenda que "podria autoritzar o no autoritzar el pagament" de les ajudes "en funció del dèficit de les comunitats autònomes".

Pelegrí ha expressat la seva sorpresa i indignació per aquest fet i ha recordat que Catalunya té "competències exclusives en matèria d'Agricultura" i "per tant la distribució dels fons legítims del nostre país i dels nostres ramaders són drets que s'han de donar a aquestes persones". "Reclamo que es garanteixin i es respecti la competència exclusiva de la Generalitat per fer la distribució dels fons", ha dit.

El conseller també ha recordat que l'Estat "obliga" les comunitats autònomes a fer un esforç addicional en relació al dèficit però el govern espanyol hauria de fer també una reflexió profunda sobre la seva responsabilitat en el dèficit del conjunt de les administracions.

"Em sembla una irresponsabilitat i una incoherència que l'Estat vulgui privar dels fons que legítimament corresponen als agricultors i ramaders, a través d'una argúcia que és l'elaboració d'un informe per part del Ministeri d'Hisenda", ha sentenciat. El conseller ha explicat que ell "podria entendre" que hi hagués una limitació del traspàs de fons per al funcionament estructural de la Generalitat, però no una limitació dels fons d'Europa i de l'Estat que van directament als professionals del sector.

Segons el conseller tot plegat és "una amenaça" sobre els pagesos i ramaders catalans que s'abordarà a la reunió del Govern català d'aquest dimarts. El sector agrícola i ramader català va rebre l'any passat més de 400 milions d'euros en ajudes, tot i que segons Pelegrí aquest fet no vol dir que tots aquests diners estiguin sotmesos a aquest criteri.