CiU i ERC han registrat aquest divendres al Parlament la proposició de llei d'horaris comercials. Els dos grups demanen que el text es tramiti pel procediment d'urgència extraordinària davant les amenaces que arriben des de l'Estat al model comercial català. "Catalunya, per motius històrics i socio-econòmics, disposa d'un model de comerç amb singularitat pròpia que cal preservar", es pot llegir en el text. L'objecte de la proposició és preservar el model català per adaptar-lo al nou context econòmic i per "protegir-lo" de la regulació estatal. Actualment la llei catalana -aprovada el mes d'octubre passat pel Govern- està en suspens un cop el govern espanyol l'ha recorreguda al Tribunal Constitucional.

"Com a país no ens podem permetre els efectes irreparables de la manca d'una regulació adequada en les matèries que aborda aquesta llei", expliquen CiU i ERC. Segons ells, el comerç urbà de proximitat es caracteritza per l'equilibri entre els diferents formats de comerç detallista, amb una important presència de la petita i mitjana empresa, i una funció social important, tant pel que fa a la configuració i vertebració del territori com per la garantia de proveïment per a les persones.

El mes d'octubre passat el consell executiu del Govern va aprovar el decret d'horaris comercials de Catalunya, que deixava sense efecte al país el decret de liberalització d'horaris comercials de l'Estat, que envaïa competències exclusives de la Generalitat. El decret fixava un límit de 72 hores setmanals d'obertura dels comerços de dilluns a dissabte, amb vuit dies festius a l'any de forma autoritzada i excloïa de l'horari comercial general als establiments d'alimentació amb una superfície de fins a 150 metres quadrats.

La legislació espanyola marca una liberalització completa dels horaris comercials i, per això, l'executiu espanyol ha decidit aquest mateix mes de febrer recórrer al TC tres articles del decret d'horaris comercials català. Segons el govern espanyol, Catalunya ha de complir les lleis d'horaris comercials estatals.