El director de l'Oficina Antifrau, Daniel de Alfonso no creu que la situació de corrupció a Catalunya sigui "catastròfica", malgrat la successió de casos en els darrers mesos. Segons ell, el fet que "set o vuit casos siguin molt cridaners" no ha de fer perdre la confiança en el sistema que, majoritàriament, està fora de sospita. De Alfonso ha lliurat aquest divendres al Parlament la memòria de l'Oficina Antifrau del 2012 i l'informe que ha elaborat amb les propostes per garantir la transparència de les institucions. El director d'Antifrau s'ha ofert, a més, a comparèixer a la ponència parlamentària que està elaborant la llei de transparència i accés a la informació.

De Alfonso ha avançat que durant el 2012 van arribar fins a l'Oficina Antifrau gairebé 500 denúncies, de les quals es van tancar una setantena, una vintena més van passar a la fiscalia i 5 als jutjats. La resta van acabar amb recomanacions i informes raonats.

Aquesta informació i també les propostes per avançar cap a la transparència de les institucions han estat lliurades al Parlament aquest divendres. De Alfonso ha explicat que, com a organisme dependent del legislatiu català, confia en poder participar allà on el necessitin en la tramitació de la llei de transparència i també en la llei electoral.

Pel que fa al funcionament de l'Oficina Antifrau, el seu director s'ha mostrat satisfet, "malgrat la limitació de recursos econòmics amb què treballen". De Alfonso ha recordat a més que, "tot i que Catalunya encara no és un Estat", els organismes internacionals que lluiten contra la corrupció han incorporat a l'Oficina Antifrau com si representés a una administració estatal. Aixó, forma part dels comitès executius de la IAPA (International Anti-Corruption Academy) i de l'EPAC (European Partners Against Corruption), dues entitats que engloben els òrgans de lluita contra la corrupció a nivell internacional.

La casa reial hauria d'estar subjecte a les lleis de transparència

De Alfonso també s'ha mostrat convençut que, a més de les administracions públiques, dels partits polítics i de les empreses públiques, la Casa Reial també hauria d'estar subjecte a les lleis de transparència que es desenvolupin a l'Estat. El director d'Antifrau ha citat el cas Urdangarin que, tot i no implicar directament la Casa Reial "està a prop", i ha demanat que els comptes de la monarquia siguin els més transparents possibles.