El RES és una xarxa de PIMEs i autònoms locals que té per objectiu donar un suport addicional a aquests negocis per tal que augmentin al voltant d'un 5% les seves vendes. Per fer-ho s'utilitza una moneda complementària, el RES, que té el mateix valor que l'euro (1 RES = 1 euro), d'aquesta manera es prioritzen les compres entre membres de la xarxa alhora que s'atrauen clients particulars.

Tal com mostra l'experiència belga els negocis membres de RES incrementen un 5% el seu volum de negoci, ja que tothom que té moneda RES, esdevé client potencial pel fet que només se'ls podrà gastar dins la xarxa RES. Els negocis poden rebre tot l'import o solament una part de l'import total en RES, amb aquest RES que ha ingressat podrà fer les seves compres el seu negoci necessiti, sempre dins la xarxa RES. Aquestes transaccions es poden fer online o a través d'una targeta. Per cada transacció realitzada s'aplica una taxa del 3'5% sobre el import RES, que es reinverteix dins la xarxa en forma de publicitat, promocions dels particulars, fons de garantia pels crèdits, etc.

A més, els negocis de la xarxa també tenen accés a línies de crèdit en RES sense interès. Només pel sol fet d'esdevenir membre RES s'obté un crèdit de 2.000 RES (el compte RES podrà estar fins a 2.000 RES negatius) amb l'objectiu que el negoci pugui començar a fer les primeres compres sense haver de desemborsar diners. Es pot accedir també a línies de crèdit en RES més elevades, igualment sense interès, que es retornaran periòdicament en quotes RES establertes.

A partir de setembre els particulars també podran ser membres RES i gaudir de beneficis exclusius: per cada recàrrega que realitzin de la seva targeta RES disposaran sempre d'un 10% més de diners (per exemple, carregant 100 euros obtindran 110 RES). A més, gaudiran d'ofertes i promocions exclusives pel fet de ser membre RES. D'aquesta manera el particular tindrà un valor afegit per consumir a la xarxa RES i ajudar, així, a l'economia local.

Aquesta iniciativa va néixer a Bèlgica fa 15 anys (www.res.be) i actualment hi ha una comunitat de més de 5.000 negocis adherits i més de 100.000 usuaris que prioritzen les compres als establiments adherits, s'ajuden entre ells, i reben un tracte preferencial. Durant el 2011 les seves transaccions van moure més de 31 milions.

Gràcies a l'spinoff de la Universitat de Girona, SOCIAL CURRENCIES MANAGEMENT SL, que treballa amb la recerca, desenvolupament i implementació de monedes complementàries i la voluntat de l'empresa belga RES scrl ha estat possible el llançament del RES a terres catalanes.

Durant aquest 2012 i part del 2013 s'implementarà a Girona, seguidament Figueres i Platja d'Aro i Palamós, per a continuar expandint-se llavors a la resta de les comarques gironines i Catalunya per arribar, finalment, a cobrir tot el territori espanyol. A Figueres, de moment, ja hi ha sis comerços que s'hi han adherit.

*Podeu ampliar aquesta informació a l'edició impresa d'aquest dimarts del Setmanari de l'Alt Empordà