El Banc Central Europeu (BCE) ha adjudicat un total de 489.190,75 milions d'euros a un tipus fix de l'1% en la primera subhasta de liquiditat amb venciment a tres anys celebrada per la institució, que ha comptat amb la participació de 523 entitats, informat l'entitat presidida per Mario Draghi.

D'aquesta manera, la xifra adjudicada supera el rècord establert el 24 de juny de 2009 quan el BCE va distribuir entre els bancs europeus 442.240,5 milions d'euros en què va ser la seva primera subhasta de liquiditat a un any, encara que en aquella ocasió va comptar amb la participació de 1.121 entitats.

El passat 8 de desembre, el president del BCE va anunciar que l'institut emissor de l'eurozona portaria a terme dues operacions de refinançament a tres anys en forma de subhasta a tipus fix amortitzable al cap d'un any que substituiran les operacions a dotze mesos anunciades a l'octubre.

D'aquesta manera, a part de la subhasta celebrada aquest dimecres, el BCE portarà a terme una altra operació d'aquestes característiques el proper 20 de febrer de 2012.

Així mateix, el BCE ha decidit relaxar els requisits dels actius que accepta als bancs com a garantia per obtenir liquiditat en aquest tipus d'operacions, reduint el llindar del ràting per a certs valors recolzats per actius i permetent als bancs centrals nacionals, com a solució temporal, acceptar col·laterals addicionals.

A més, el Consell de Govern del BCE ha decidit reduir la ràtio de reserves exigides a les entitats des del 2% fins a l'1% a partir del pròxim 18 de gener de 2012.