La Llei de mesures fiscals i financeres de 2012 inclou, tal com s'havia avançat, la creació d'un "tiquet moderador" que gravarà els actes "preparatoris, accessoris i de millora de la informació" que permeten l'expedició de medicaments i productes sanitaris. Segons la norma que regula aquesta nova taxa, els titulars de la tarja sanitària hauran de pagar un euro per cada medicament prescrit.

Serà una taxa universal, tot i que el Govern afirma que començarà a treballar perquè hi hagi exempcions. Aquesta mesura tindrà impacte recaptatòri, previst inicialment en 102 milions d'euros. A més, defensa que servirà per posar "barreres" al sobreús i a l'abús en l'àmbit de la prescripció farmacèutica.

El conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, ha explicat que han optat per una opció "simple" pel que fa a aquesta mesura. El condicionament per nivell de renda, ha assegurat, presenta "dificultats d'implementació" i, per això, el Govern ha preferit començar implementant una taxa universal "molt baixa" i treballar després les exempcions.

Segons el responsable d'economia de l'executiu català, el tribut es recaptarà a través de les farmàcies. El procediment, gràcies a la factura electrònica, és fàcil de fer, ha afegit. No obstant això, Mas-Colell ha explicat que la recaptació generarà un cost a les farmàcies pel qual aquestes seran compensades.