CCOO i UGT de Catalunya han reclamat al govern espanyol incrementar les pensions del 2012 en funció de la inflació del novembre, segons marca el pacte de pensions vigent, han informat en un comunicat aquest dimecres. L'Índex de Preus de Consum (IPC) ha pujat quatre dècimes el novembre en relació amb el mes anterior a Catalunya per l'augment dels preus de la roba i el calçat, i la taxa interanual ha baixat una dècima, fins al 3%, segons ha informat aquest dimecres l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

A tot l´Estat espanyol, la inflació també ha experimentat un repunt de quatre dècimes arrossegat per la temporada d'hivern en roba i calçat, i la taxa interanual ha baixat una dècima, fins al 2,9%, gràcies a l'abaratament de gasolines i medicaments, de manera que posa fi a onze mesos de taxes del 3% o superiors.

UGT ha recordat que l´executiu va suspendre per al 2011 la revaloració de les pensions -excloent les mínimes i les no contributives- que per llei s'actualitzaven cada any en funció de l'evolució de l'IPC del novembre.

La mesura afecta 1,3 milions de pensionistes a Catalunya, que representen un 20% del total de pensionistes afectats del conjunt de l´Estat, i que el novembre tenen una pensió mitjana de 836,50 euros mensuals de 14 pagues.

A l'Estat, els pensionistes afectats han arribat als 6,5 milions, que tenen una pensió mitjana de 809,83 euros.

El sindicat ha explicat que la no aplicació de la revaloració d'un 2,9% en les pensions implicarà que cada pensionista català haurà perdut una mitjana de 340 euros el 2011, fet que suposaria un estalvi de 443 milions d'euros a la Seguretat Social.

A tot l´Estat, els pensionistes han perdut 330 euros de la capacitat adquisitiva, i l'estalvi supera els 2.140 milions d'euros, mentre que el superàvit obtingut els primers deu mesos de l'any ha estat de 5.610 milions.

Més competitivitat

Pimec ha valorat positivament que, per primera vegada des del gener del 2010, l'augment de preus se situï per sota de l'observat a la Unió Monetària, fet que comporta que l'economia catalana i espanyola guanyin competitivitat, sense oblidar les taxes d'atur superiors a les europees.

Així mateix, ha destacat que la recent reducció del preu oficial del diners efectuada pel Banc Central Europeu (BCE) fa pensar que no s'intueixi un risc potencial de creixement de la inflació els pròxims mesos.