Moltes empreses que treballen a l'aeroport Girona-Costa Brava, ja siguin botigues, agències de viatges i de lloguer de vehicles, bars o les que ofereixen assistència a terra a les aerolínies, han reduït personal o la jornada de treballadors al llarg dels últims mesos amb expedients de regulació que ara toca revisar. L'anunci de l'acord entre la Generalitat i Ryanair que, si Aena congela les taxes, garantirà la permanència de l'empresa de baix cost a Vilobí, ha arribat, doncs, en un moment clau per decidir el futur de nombrosos treballadors.

La recuperació d'aquests llocs i de les condicions de treball és la preocupació principal del sindicat majoritari a l'aeroport de Girona, tal com va explicar ahir la secretària general de la UGT de les Comarques Gironines, Dolors Bassa. La representant sindical va manifestar que "hi ha hagut EROs en els àmbits dels bars, les botigues... en tots els sectors, i ens preocupa si es recuperaran aquests llocs de treball".

Davant la proximitat de l'acabament de l'any i de la renegociació de les regulacions, Dolors Bassa va remarcar que "ja era hora que es tanqués un acord, amb independència de la campanya electoral". La dirigent d'UGT va avançar que el sindicat demanarà la reincorporació dels treballadors acomiadats o el restabliment de la jornada en els casos que es van reduir.

Tot i celebrar el pacte per Girona i Reus, UGT en va criticar el retard perquè ha provocat "una important pèrdua de llocs de treball". A més, el sindicat vol que les administracions treballin per diversificar l'oferta de companyies de baix cost i, pel que fa al nombre de passatgers, per recuperar els 5 milions que s'han assolit a Vilobí i no conformar-se amb els 3 pactats.

L'entesa del Govern i Ryanair ha alliberat Spanair d'oferir el vol Girona-Madrid, tal com se li exigia. Malgrat això, el director de Comunicació de Spanair, Jordi Juan, va advertir -en declaracions a Ràdio Girona- que l'aeroport no pot estar sotmès al "xantatge permanent" de Ryanair. Sobre aquesta qüestió, Juan es va mostrar segur que ni la Generalitat ni les institucions gironines pensen que "dependre d'una sola companyia, i més de la low-cost Ryanair, sigui la solució definitiva, perquè estàs en mans d'un xantatge permanent i això no és bo".

Avions petits per Girona

De cares al futur, l'aerolínia catalana Spanair contempla operar a Girona amb "avions més petits per a rutes determinades", segons va afirmar Jordi Juan; qui va assegurar que hi ha estudis fets i converses informals amb la Generalitat, "però estem parlant de coses que estan en un estat molt, molt embrionari i ara no toquen", va concloure.