Els inspectors de la Unió Europea i el Fons Monetari Internacional (FMI) han recomanat aquest dimecres el pagament del següent tram de 8.000 milions d'euros del rescat de 78.000 milions concedit a Portugal el maig després de constatar que el govern de Lisboa està aplicant la configuració promesos a canvi de l'assistència internacional.

El desemborsament es produirà al desembre i gener després de l'aprovació formal per part del FMI i del Eurogrup, segons l'informe de conclusions de l'anomenada 'troika'.

"Estem molt satisfets", ha assegurat en roda de premsa el representant de la Comissió en la 'troika', Jürgen Kröger, "especialment amb el compromís del govern a l'hora d'aplicar el programa" d'ajustos. Kröger ha destacat també el suport a les retallades de l'oposició socialista.

No obstant això, els inspectors reclamen a Portugal "infondre un nou vigor a l'agenda de reformes estructurals" per "eliminar les rigideses i colls d'ampolla que estan darrere de l'estancament del creixement de Portugal durant l'última dècada".

"Per millorar la competitivitat dels costos laborals, els salaris en el sector privat haurien de seguir l'exemple del sector públic a l'hora d'aplicar retallades salarials sostinguts", assenyala l'informe de la 'troica'. En aquest sentit, els inspectors reclamen mesures per reduir el cost dels acomiadaments i augmentar la flexibilitat salarial a nivell d'empreses.

Altres reformes prioritàries per a la UE i l´FMI són la liberalització del sector de les telecomunicacions, l'energia i les professions regulades.

En matèria fiscal, els inspectors han detectat una desviació de l´1,5% del PIB respecte a l'objectiu de reducció del dèficit per al 2011, a causa de problemes en el control de despeses i mesures correctives insuficients. Per resoldre la situació, la UE i l´FMI donen suport a la iniciativa del govern lusità de negociar un acord amb els bancs per transferir part dels actius i passius dels seus fons de pensions al sistema de seguretat social. Així s'aconseguirà retallar el dèficit fins al 5,9% del PIB com s'havia pactat amb la UE.

Per al 2012, els inspectors creuen que el pressupost portuguès "inclou mesures audaces i benvingudes per tornar el programa a la bona direcció" i complir l'objectiu del 4,5%. En particular, celebren les retallades en salaris públics i pensions i l'augment dels impostos indirectes. No obstant això, demanen més mesures per contenir la despesa regional seguint l'exemple de les adoptades a Madeira per corregir el forat pressupostari detectat.

Pel que fa al sistema bancari, la 'troika' recomana un desendeutament ordenat a mig termini per a resoldre els desequilibris de finançament i salvaguardar el crèdit.

Els inspectors han descartat que sigui necessari ampliar la dotació del rescat o modificar els objectius de reducció de dèficit. La premsa lusitana havia publicat les últimes setmanes que Portugal necessitava entre 20.000 i 25.000 milions d'euros addicionals per finançar les empreses públiques.

Brussel·les preveu que l'economia portuguesa es contregui aquest any un 1,9% del PIB i un 3% el 2012. El creixement només tornarà el 2013 encara que a ritme lent (1,1% del PIB). L'atur arribarà al 13,6% l'any que ve i el 13,7% el 2013.