Els preus d'aquest mes d'octubre s'han incrementat set dècimes en relació amb el mes anterior i han fixat una taxa interanual del 3,1%, una dècima més baixa que la registrada el setembre, segons ha publicat l'Institut d'Estadística espanyol.

En el conjunt de l'Estat espanyol els preus s'han incrementat vuit dècimes i han deixat una taxa interanual del 3%, també una dècima per sota que l'acumulada el setembre. L'increment dels preus del sector del vestit, amb un augment del 10,8% a Catalunya, condicionats per l'inici de la nova temporada de tardor i hivern, han influït en el fort increment intermensual de l'IPC. Els preus del tabac també han estat decisius per fixar una taxa interanual del 3,1%.

La taxa d'inflació subjacent, la que no té en compte els preus més volàtils dels carburants i els aliments frescos, ha quedat fixada en l'1,7%, la mateixa que es va registrar el mes de setembre.

La xifra interanual del 3% a l'estat espanyol coincideix de ple amb l'avançada pel mateix Institut Nacional d'Estadística (INE) el passat 28 d'octubre, quan va publicar la informació avançada.

També aquest 3% coincideix amb el mateix índex d'inflació que s'ha registrat en el conjunt dels 17 països de la zona euro.

Els grups que han influït més en aquesta lleu reducció de la inflació en termes interanuals ha estat l'estabilitat de preus de l'electricitat aquest octubre, davant l'increment que es va registrar l'octubre de l'any passat. Així la taxa interanual d'aquest octubre ha estat del 6,3%, nou dècimes per sota que la registrada el passat mes de setembre. A Catalunya aquesta taxa ha estat del 5,8%, també vuit dècimes per sota que la registrada el setembre.

L'altre sector que ha tingut una influencia en la disminució de la inflació interanual ha estat el comportament dels productes de la cistella del transport, on estan inclosos els carburants i els lubricants. Així, la taxa interanual del transport s'ha situat l'octubre en el 7,6%, amb un retrocés de tres dècimes en relació amb la taxa anual registrada el setembre. Aquesta lleu baixada d'aquesta cistella s'explica perquè els preus dels carburants han baixat aquest octubre mentre que l'octubre del 2010 es van incrementar. A Catalunya la taxa del sector del transport a l'octubre ha estat del 7,7%, mentre que el setembre va ser del 8,1%.

Un altre factor que ha facilitat la caiguda moderada de la taxa interanual del transport ha estat que l'increment dels preus dels automòbils l'octubre d'aquest any ha estat menor que la registrada fa un any, un comportament condicionat la caiguda continuada de les vendes d'aquest sector.

Per contra, la taxa interanual s'han vist influïda també per l'increment d'unes determinades cistelles com la que agrupa les begudes alcohòliques i tabac i de la cistella de medicina.

La taxa interanual de les begudes alcohòliques i el tabac ha estat del 10,4%, més d'un punt per sobre de la registrada el mes passat. Aquesta variació s'explica majoritàriament per l'augment dels preus del tabac, davant l'estabilitat que es va donar l'octubre del 2010. A Catalunya, la taxa interanual de begudes alcohòliques i tabac va ser del 9,8% a l'octubre, vuit dècimes més que el 8,6% del setembre.

El comportament a l'alça dels preus dels medicaments i d'altres productes vinculats a les farmàcies també han ajudat a què la taxa interanual no hagi baixat més. Així, aquesta taxa a l'estat espanyol ha estat del -0,5%, sis dècimes per sobre que el setembre. A Catalunya la taxa ha estat del -0,1%, quatre dècimes per sota que el -0,5% que es va registrar el setembre. L'INE explica que aquest resultat s'ha donat perquè mentre que aquest mes d'octubre els preus d'aquest sector s'han mantingut estables l'octubre de l'any passat es van reduir.

L'inici de la temporada tardor i hivern

Pel que fa al comportament dels preus mensuals, aquí l'inici de la temporada de tardor i hivern ha influït molt directament en el comportament a l'alça dels preus dels establiments de vestit i calçat. Així, a l'estat espanyol aquests preus van augmentar el 10,3% i a Catalunya el 10,8%.

L'habitatge també ha ajudat a l'increment de preus mensual per l'augment dels preus del gasoli per a calefacció i el gas. La variació mensual a l'estat ha estat del 0,4% i a Catalunya una dècima més, el 0,5%.

Per contra en sentit negatiu els preus que més han influït per evitar un índex més elevat dels preus mensual han estat els productes o serveis vinculats a la fi de la temporada d'estiu. L'oci i la cultura, amb un pes molt important del preus dels viatges organitzats, han registrat una taxa mensual del -0,8% a l'estat espanyol i de l'1,2% en negatiu a Catalunya.

L'altre sector que ha baixat preus ha estat els dels hotels, cafès i restaurants que a l'estat espanyol han baixat preus en un -0,3% i a Catalunya una dècima més el -0,4%.