La Comissió Europea ha dit aquest dimarts que ni es planteja el rescat de l´Estat espanyol i ha atribuït els màxims marcats per la prima de risc espanyola al contagi dels problemes a Grècia i Itàlia i no als fonaments de l'economia espanyola.

"Aquesta qüestió no ha estat plantejada i no tinc cap comentari a fer", ha dit el portaveu d'Afers Econòmics, Amadeu Altafaj, després de ser preguntat per si l´Estat espanyol o Itàlia necessitaran assistència financera de la UE.

"Les pressions en els mercats que afecten a alguns Estats membres, no només a Espanya, són complexes i no estan lligades únicament als fonaments d'aquestes economies", ha dit el portaveu en ser interrogat per l'agreujament del contagi de la crisi del deute a l´Estat.

"Els mercats no reflecteixen només la realitat de l'economia espanyola quan prenen les seves decisions. Reflecteixen altres factors com la incertesa existent en els mercats respecte a altres economies que estan sota més pressió", ha assenyalat.

"Són els efectes del contagi. El que està passant en altres economies té efectes en els seus socis", ha ressaltat Altafaj.

En tot cas, l'Executiu comunitari ha descartat que el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, hagi d'adoptar encara noves retallades abans de deixar el càrrec després de les eleccions del 20 de novembre. "Atès que les eleccions són aquesta setmana, no hi ha molt temps", ha tancat el portaveu.

"És clar que l'esforç de consolidació s'ha de mantenir. Les autoritats espanyoles ho han estat fent de forma consistent. Espanya va complir el seu objectiu de dèficit el 2010 i això va ser un element que va contribuir a reforçar la confiança en la capacitat de l'economia espanyola d'enfrontar- als reptes ", ha insistit Altafaj.

Pel que fa a aquest any, la Comissió ha repetit que en el primer semestre hi va haver una "desviació significativa" respecte a l'objectiu de dèficit, però que abans de l'estiu tant el govern central com les comunitats autònomes van adoptar "actuacions correctives contundents".

"Confiem que aquest procés de consolidació fiscal, tant a nivell del govern central i de les regions, continuï", ha conclòs el portaveu.

Brussel•les vaticina que Espanya incomplirà l'objectiu imposat per la UE de retallar el dèficit públic al 6% del PIB aquest any, arribant fins al 6,6%, i culpa a les comunitats autònomes.

Per al 2012 i el 2013, la Comissió espera un dèficit del 5,9% i del 5,3% respectivament, en lloc del 4,4% i el 3% compromès amb Brussel·les, segons les previsions de tardor publicades la setmana passada.