Girona va registrar en el tercer trimestre la pitjor dada de la seva història pel que fa a la presentació de concursos de creditors. El nombre d'empreses i persones que es van declarar en concurs de creditors (antiga suspensió de pagaments) entre juliol i setembre es va situar en 25, fet que suposa un increment del 66% respecte al mateix període de 2010, i del 20% respecte a la de 2009. En l'acumulat de l'any, a Girona s'han presentat 93 concursos de creditors -en tot el 2010 se'n van presentar 98- amb un augment anual del 30%.

Dels 25 concursos de creditors presentats en el tercer trimestre en el jutjat mercantil, 7 van correspondre a persones físiques sense activitat empresarial i divuit a empreses.

Segons l'estadística de l'INE, els sectors amb més concursos a presentats a Girona entre juliol i setembre són la construcció (4), el transport (2), les activitats administratives i serveis auxiliars (2) i la indústria (2). La major part de les empreses insolvents a Girona facturen menys de 2 milions d'euros i ocupen menys de 50 treballadors.

La de Girona no és una tendència aïllada. El nombre d'empreses i persones que es van declarar en concurs de creditors a tot l'Estat entre juliol i setembre es va situar en 1.489, fet que suposa un augment del 25,8 % respecte al mateix període de l'any anterior, segons l'Estadística del Procediment Concursal de l'INE.

Per tipus de concurs, 1.441 van ser voluntaris (el 28,4 % més que en el tercer trimestre de 2010) i 48 necessaris (el 22,6 % menys).

Segons la classe de procediment, els abreujats van augmentar el 30,6 %, mentre que els ordinaris van caure el 18,8 %.

El 30,5 % de les empreses concursades va tenir com activitat principal la construcció i promoció immobiliària, el 19,5 % la indústria i energia i el 17,2 % el comerç.

Així mateix, el 59,1 % del total d'empreses concursades es va concentrar en els trams d'1 a 19 assalariats.

Dels 1.489 deutors concursats en el tercer trimestre, 1.268 van ser empreses i el 75,6 % d'elles van ser societats de responsabilitat limitada.

El 66,2 % de les empreses concursades, principalment societats de responsabilitat limitada, es va situar en el tram més baix de volum de negoci (menys de dos milions d'euros).

El 88,2 % de les empreses concursades no pertanyia a un grup empresarial. Les que sí hi pertanyien, l'11,5 % ho era a un grup espanyol i el 0,3 % a un estranger.

Per comunitats autònomes, Catalunya és la que registra un major nombre de deutors concursals. Juntament amb el País Valencià (227), Andalusia (219) i la Comunitat de Madrid (168). Aquestes concentren el 64% del total de deutors concursals de l'Estat. Per contra, la Rioja (8) i el Principat d'Astúries (10) són els territoris amb menys nombre de deutors.

Catalunya és també la comunitat autònoma amb més famílies que es declaren en fallida, seguida de prop per Andalusia (44), el País Valencià (29) i la Comunitat de Madrid (28).D'altra banda, el grup d'anàlisis de riscos Informa, pertanyent a la Companyia Espanyola d'Assegurances de Crèdit a l'Exportació, va publicar ahir un estudi sobre concursos de creditors corresponents al mes d'octubre, període en el qual es van presentar 611 processos, el 34,88 % més respecte al setembre.