El primer ministre italià, Silvio Berlusconi, ha convidat avui a un dinar de treball a la seu oficial de la presidència de l'Executiu al senador vitalici Mario Monti, que es perfila com el principal candidat a substituir al capdavant d'un possible govern tècnic, després de l'esperada dimissió del mandatari. La iniciativa ha sortit del propi Berlusconi, tal com assegura una nota difosa a la pàgina del Senat de la República.

Per altra banda, el ministre de l'Interior i número dos de la Lliga Nord, Roberto Maroni, ha advertit que si el Poble de la Llibertat (PDL) liderat pel primer ministre, Silvio Berlusconi, dóna suport a l'excomissari europeu Mario Monti com a successor del 'Cavaliere, la seva formació considerarà que "és el final d'un cicle, iniciat fa molts anys" i trencarà l'aliança que l'uneix amb el PDL.

Així, Maroni ha destacat que la Lliga està en contra de la formació d'un Executiu tècnic, tot i que el President de la República, Giorgio Napolitano, ja ha apuntat que pretén aprovar aquesta hipòtesi i gairebé ha investit com a primer ministre Mario Monti, després de nomenar-lo senador vitalici dimecres passat i demanar-li que es quedés a Roma fins que se solucionés la crisi política, segons informa el diari 'La Repubblica'.

Tot i això, la Lliga continua insistint en la necessitat de convocar eleccions o nomenar un Govern d'emergència, però liderat per un dels seus o un dirigent del PDL, com el secretari general del partit de Berlusconi, Angelino Alfano, o Lamberto Dini.

Berlusconi s'ha reunit aquest dissabte amb Monti per valorar la creació del nou Executiu, tot i que el seu partit segueix dividit respecte al nomenament de l'excomissari. En el dinar que s'està celebrant al Palacio Chigi, seu del Govern, estan participant també el subsecretari de la presidència del Govern, Gianni Letta, i Alfano, segons informa el 'Corriere della Sera'.

El mandatari va prometre dimitir en el moment en què s'aprovessin les mesures d'ajust promeses a la Unió Europea, que es preveu que siguin ratificades per la Cambra dels Diputats aquest dissabte a la tarda.

Posteriorment, Berlusconi presentarà la dimissió davant de Napolitano, que es reunirà diumenge amb les forces socials i polítiques per decidir la formació del nou Executiu.

No obstant això, Maroni ha subratllat que, després de la creació del nou Govern, si finalment el PDL ho aprova, caldrà "veure si en els pròxims mesos és possible rellançar i reconstruir aquesta aliança o cadascú anirà pel seu camí".