Els líders dels països industrialitzats i emergents del G-20 s'han compromès aquest divendres a augmentar els recursos del Fons Monetari Internacional (FMI) amb l'objectiu que ajudi a frenar la crisi del deute de l'eurozona. "Això vol dir que augmentem el tallafocs mundial contra el contagi i ens permetrà actuar contra crisi on passin de forma coordinada i global", ha anunciat el president de la Comissió, José Manuel Durao Barroso, al final de la reunió.

Els líders del G-20 han encarregat als seus respectius ministres de Finances que examinin un "menú d'opcions" per enfortir l'FMI. D´altra banda, els líders mundials no han precisat, almenys en un primer esborrany de les conclusions de la cimera, cap aportació extra al fons de rescat europeu, l'EFSF, tal i com ha apuntat la cancellera alemanya, Angela Merkel.

Entre les opcions per ampliar el fons de l´FMI es troben "préstecs bilaterals dels membres del G-20 com en la crisi del 2008, augmentar els drets especials de gir (l'actiu de reserva del FMI) i contribucions voluntàries a entitat específica creada dins de l'FMI", segons ha explicat el president del Consell Europeu, Herman Van Rompuy. "No hem decidit entre les diferents fórmules", ha explicat el president francès, Nicolas Sarkozy.

Aquesta entitat específica no es destinaria exclusivament als països de l'eurozona sinó que estarà oberta a ajudar a qualsevol país del món amb problemes de finançament, segons els mandataris.

El G-20 ha expressat el seu "suport clar" al pla aprovat la setmana passada a la cimera de l'Eurogrup per combatre la crisi de deute i ha reclamat a la UE que acceleri la seva posada en pràctica.

"Hem de restablir l'estabilitat financera a la nostra regió. És la nostra major responsabilitat, la major contribució a l'estabilitat mundial", ha dit Van Rompuy.

Però el G-20 ha demanat a més als Estats Units que prossegueixi la seva "política de consolidació pressupostària a mitjà termini" i als emergents que "estimulin la seva demanda interna" i "flexibilitzin el seu tipus de canvi", ha assenyalat el president del Consell Europeu, en referència a la Xina.

Als països que compten amb marge de maniobra, entre els quals Sarkozy ha citat a Alemanya i la Xina, el G-20 els demana que adoptin mesures d'estímul per impulsar el creixement de l'economia mundial.

Manca voluntat a contribuir al fons europeu

D´altra bnda, la cancellera alemanya Angela Merkel ha admès aquest divendres que "gairebé cap" país del G-20 està disposat a contribuir econòmicament al fons de rescat europeu, l'EFSF. Els líders de l'euro van acordar el 26 d'octubre augmentar el volum del fons fins al bilió d'euro, però no van precisar d'on sortirien els diners, apuntant que buscarien inversions a l'exterior. Però, segons apunten diversos mitjans, Merkel ha assegurat que pocs països del G-20 participaran a l'EFSF. El fons de rescat, segons ha apuntat un inversor a Reuters "sembla mort només arribar". Els analistes són poc optimistes sobre el comunicat final de la reunió del G-20, marcada per la crisi a l'Eurozona i, especialment, a Grècia i Itàlia.